U 11 SATI

Na zahtjev Dodika: Zakazana posebna sjednica Narodne skupštine RS

Također, u istom vremenskom periodu u parlamentu će biti održan i sastanak sa evropskim parlamentarcima

Sa jedne od ranije održanih sjednica. AGENCIJE

A. O.

19.6.2022

Posebna sjednica Narodne skupštine RS (NSRS) održat će se sutra s početkom u 11 sati, a koja je zakazana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Također, u istom vremenskom periodu u parlamentu će  biti održan i sastanak sa evropskim parlamentarcima.


Prisustvo Satlera upitno

Planirano je da sastanak počne u 11:15 sati, a delegaciju evropskih parlamentaraca činit će Tineke Strik, Viola fon Kramon-Taubadel (von Cramon-Taubadel) i Boris Mijatović.

Potpredsjednik NSRS Denis Šulić i predsjednici Zakonodavnog odbora Dušica Šolaja i Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Igor Crnadak razgovarat će sa delegacijom Zelenih iz Evropskog parlamenta i njemačkog Bundestaga.

Ranije je najavljeno da će Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije 20. i 21. juna boraviti u Banjoj Luci gdje bi se trebao sastati sa zvaničnicima RS, otvoriti postavku “Mali sajam velikih mogućnosti” i posjetiti Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

S obzirom na to da je riječ o odvojenim događajima, ali da se datum poklapa, još nije poznato da li će Satler biti u EU delegaciji koja će održati sastanak u Skupštini RS.


Pozvao poslanike

Podsjetimo da je Dodik sazvao posebnu sjednicu NSRS 32. po redu kako bi se e parlament izjasnio o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na 27. sjednici Predsjedništva BiH 8. juna 2022.

Dodik je rekao da ovaj bh. entitet ne doživaljava Veliku Britaniju kao prijatelja, jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira ravnopravno subjekte u sporazumu.

Kako su naveli iz Dodikovog kabineta, on ovu odluku proglašava “štetnom po vitalne interese RS” zbog čega je pozvao narodne poslanike da se izjasne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.