SAOPĆENJE

Pravni tim Ejupa Ganića podnio krivičnu prijavu protiv Kajganića, Tadić i Salihovića

Protiv navedenih tužilaca će iz istih razloga biti podnesene i disciplinske prijave Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine

Pravni tim Ejupa Ganića podnio je 20. juna krivičnu prijavu. Arhiv

A. Č.

21.6.2022

Pravni tim Ejupa Ganića podnio je 20. juna 2022. godine Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv Milanka Kajganića, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordane Tadić, tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i Gorana Salihovića, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. i krivičnog djela Nesavjestan rad u službi iz člana 387. Krivičnog zakona FBiH. 

Protiv navedenih tužilaca će iz istih razloga biti podnesene i disciplinske prijave Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.


Ispitati navode prijave

- Prema stavu podnosioca prijave, prijavljeni ovom krivičnom prijavom su, u svojstvu tužilaca Tužilaštva BiH, zloupotrijebili svoje funkcije i svjesno opstruirali istragu u predmetu Dobrovoljačka odnosno krivičnom predmetu Ejup Ganić i dr., poduzimajući radnje suprotne vršenju tužilačke funkcije iskorištavanjem svog službenog položaja.

Podnosilac prijave vjeruje da će Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo detaljno ispitati navode prijave i poduzeti sva svoja zakonom propisana ovlaštenja u cilju utvrđivanja tačnosti njenih navoda - navedeno je u saopćenju.

Nezakonit rad

- Osnov ove prijave je nepostupanje glavnih tužilaca Tužilaštva BiH, prijavljenih lica, po Odluci koju je sačinio tužilac Tužilaštva BiH Hukeljić Mirza kojom su odbačene/odbijene kao neosnovane pritužbe oštećenih lica u predmetu “Dobrovoljačka”. 

Svako od prijavljenih lica, tužitelji Salihović, Tadić i Kajganić, je odbilo da prihvati nacrt te Odluke i, iz njima poznatih razloga, prihvatilo pritužbe oštećenih lica zbog čega je nastavljeno vođenje istrage u ovom krivičnom predmetu, što je dana 26. aprila 2022. godine rezultiralo podizanjem optužnice protiv podnosioca prijave i još devet optuženih lica.

Podnosilac prijave smatra da je Tužilaštvo BiH u ovom krivičnom predmetu postupalo nezakonito što će biti predmet utvrđivanja u postupku po ovoj prijavi.

Napominjemo da je i ova prijava rezultat nezakonitog rada Tužilaštva BiH, čiji rad je u više navrata od strane različitih međunarodnih institucija ocijenjen kao manjkav i neučinkovit, saopćeno je iz pravnog tima Ejupa Ganića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.