LOGOR TRNOPOLJE

Fikret Alić još dokazuje status logoraša, vlasti u RS mu odbile priznati status žrtve ratne torture

On se nedavno obratio organizaciji Trial International sa molbom za pravnu pomoć

Alićeva fotografija je obišla svijet. Avaz

H. J. I.

27.6.2022

Kozarčanin Fikret Alić, čija je fotografija s naslovne strane magazina "Time" uljeto 1992. skrenula pažnju svjetske javnosti na prijedorske logore smrti, još dokazuje status logoraša.

Nakon što je to učinila gradska služba, njegov zahtjev da mu se na osnovu entitetskog zakona prizna status žrtve ratne torture odbio je i drugostepeni organ - Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS.

- Sad se trebam žaliti na sudu i mislim da odustati od toga neću. Ići ću dalje, pa će neko valjda izaći ususret nama, logorašima, da nas prizna - kazao je "Alić" za "Avaz" krajem maja, kada smo pisali o njegovim problemima. 




Obratio se organizaciji Trial International

On se nedavno obratio organizaciji Trial International sa molbom za pravnu pomoć nakon što su mu vlasti RS-a odbile zahtjev za priznavanje statusa žrtve ratne torture. Oni su pomogli Aliću da uputi tužbu Okružnom sudu u Prijedoru.

- Kao što smo to ranije imali priliku vidjeti u slučaju Mirsada Duratovića, prvog logoraša kojem je na osnovu Zakona RS priznat status žrtve ratne torture, pritisak javnosti, a ponajviše onaj medijski, može biti ključna pomoć da se prava žrtava napokon priznaju. Imajući u vidu kako je jučer obilježen Međunarodni dan podrške za žrtve torture, smatramo posebno važnim da mediji ovom prilikom ukažu na brojne prepreke sa kojim se žrtve, najčešće samostalno, moraju nositi - ističu iz organizacije TRIAL.


"Logoraš sa žice"

Fotografija "logoraša sa žice" iz logora Trnopolje svijetu je pokazala da u BiH, nakon onih nacističkih, postoje novi koncentracioni logori.

Alić je prije Trnopolja boravio i u Keratermu. Ako on nije žrtva ratne torture, postavlja se pitanje ko uopće može ispuniti zakonske kriterije i ostvariti to pravo.

Borba logoraša u BiH za osnovna prava traje već treću deceniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.