RAZMJENA ORGANA

Usvojena inicijativa Magazinovića: Vijeće ministara BiH dužno poslati pismo namjere o pristupanju Eurotransplantu

Za ovu inicijativu su glasala 32 poslanika, a jedan je bio suzdržan

Usvojena inicijativa Saše Magazinovića. FENA

Piše: S. S.

27.6.2022

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je poslaničku inicijativu Saše Magazinovića (SDP) kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje BiH Eurotransplantu.

Za ovu inicijativu su glasala 32 poslanika, a jedan je bio suzdržan.

Pomjeranje sa mrtve tačke

Podsjećamo, ranije je poslanik SDP-a u Parlamentu BiH rekao za portal "Avaza" da ovaj proces ima dvije pozitivne strane.

- Prva je da će veliki broj građana kad naša zemlja pristupi Eurotransplantu imati mnogo veće šanse za izlječenje i normalan život, dok je druga, također važna, razvoj transplantacijske medicine u našoj zemlji.

Za mene je velika stvar što je nakon više od decenije nečinjenja ovo pitanje pomjereno sa mrtve tačke, glasovima i pozicije i opozicije, predstavnicima svih stranaka i naroda. Kao što bolest ne bira Srbe, Hrvate, Bošnjake, Ostale, tako mislim da se svi trebamo udružiti da ljudima u stanju potrebe omogućimo šansu za život. Ako ćemo se na ovom pitanju dijeliti, onda se jedino možemo podijeliti na dobre i loše ljude - rekao je Magazinović.

Dug put do članstva

Kako ističe, put do članstva u Eurotransplantu je dug, pa je time frustracija zbog nečinjenja prvog koraka još veća.

- Prvi korak je slanje pisma namjere i želim da vjerujem da će Parlament BiH potvrditi odluku Komisije za ljudska prava, a ona da će Ministarstvo civilnih poslova u saradnji sa entitetskim ministarstvima zdravlja uraditi svoj posao u najkraćem roku.

Kako će se institucije u skladu sa nadležnostima organizirati, dogovoriti i koordinirati, ko će raditi koji dio posla i druga pitanja, bolesne ljude u stanju potrebe ne interesuju. Posao onih koji obnašaju vlast je da nađu rješenje za međusobnu saradnju unutar Bosne i Hercegovine. To je lakše nego nositi na duši tolike živote koji su mogli biti spašeni - zaključio je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.