SARAJEVO

Džaferović primio predstavnike Evropske mreže organizacija za promatranje izbora

Tokom susreta razgovarano o predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini, u kontekstu aktivnosti Evropske mreže organizacija za promatranje izbora i njene saradnje sa Centralnom izbornom komisijom

H. J. I.

Sa današnjeg sastanka

Foto: Anadolija


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je u srijedu izvršnog direktora Evropske mreže organizacija za promatranje izbora (ENEMO) Zlatka Vujovića i šefa Odjela za izbore ENEMO-a Piera Pejtiera (Pierreo Peytiero).

Razgovarano je o predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini, u kontekstu aktivnosti Evropske mreže organizacija za promatranje izbora i njene saradnje s Centralnom izbornom komisijom.

U fokusu razgovora bila su pitanja koja se tiču transparentnosti i integriteta izbornog procesa, a predsjedavajući Džaferović je podržao napore koji će omogućiti što veći broj posmatrača, kao i njihovu što bolju organizaciju, kako bi se spriječile nezakonite aktivnosti.

  • Sa današnjeg sastanka

    Sa današnjeg sastanka

    Foto: Anadolija


Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da u potpunosti podržava tzv. paket integriteta, kada je u pitanju izborna reforma, naglasivši da politički subjekti koji se protive tehničkim izmjenama nemaju nikakve opravdane razloge, te da to rade protivno volji građana koji žele transparentniji izborni proces.

Džaferović je naglasio da je izborni proces, u svom neposrednom, ali i posrednom dijelu, koji se odnosi na popunjavanje domova naroda, proveden po istim pravilima 2018. te da nema nikakvog zakonskog osnova za blokiranje ovih procesa.

NA VRH

Podijeli članak na