PROŠIRENJE EU

Izvjestilac Tonino Picula za "Avaz": Kvazievropska politika BiH ne vodi nikuda

Zagreb treba kontinuirano pomagati BiH, neovisno o političkim bojama nositelja vlasti

Picula: Većina članica EU BiH smatra nedovoljno funkcionalnom. Agencije

Piše: A. Bajramović

1.7.2022

Evropski parlament je prije nekoliko dana Tonina Piculu imenovao za posebnog izvjestioca za novu strategiju proširenja EU te će sve buduće odluke u tom pravcu zavisiti i od izvještaja jednog od najaktivnijih parlamentaraca.


Otvoren projekt

U razgovoru za “Avaz” Picula kaže da će u dokumentu koji priprema sumirati nove ideje, pozitivne posljedice proširenja EU u prošlosti, ali i kazati zašto je politika proširenja u posljednjih 10 godina zaustavljena.

- Te će preporuke onda poslužiti kao svojevrsni smjerokaz i drugim institucijama, Vijeću, Komisiji i Evropskoj službi za vanjsko djelovanje kako bi uvažili nove okolnosti i politiku proširenja stavili u nove formate. EU mora ostati otvoren projekt - kaže Picula.

Smatra da pozitivne odluke s posljednjeg samita ne smiju ostati izolirani događaji, nego postati dio kontinuiteta. Pojašnjava da većina članica EU BiH smatra nedovoljno funkcionalnom i slabom, bez kapaciteta za usvajanje standarda i reformi koje bi je učinili vjerodostojnim kandidatom.

- Države koje i same imaju problema s primjenom temeljnih vrijednosti na kojima počiva evropski projekt, poput Orbanove Mađarske, rado bi povećale broj članica s demokratskim deficitima kako bi razvodnile uniju vrijednosti, a ojačale uniju pukih korisnika fondova. Hrvatski se interes za približavanje BiH EU mora temeljiti na drugačijim pretpostavkama. Zagreb treba kontinuirano pomagati BiH, neovisno o političkim bojama nositelja državne vlasti - ističe Picula.


Dejtonski status

Na pitanja je li izostanak podrške kandidatskom statusu BiH nagrada za proruske politike u BiH i da li bi pozitivna odluka bila nagrada za nerad aktuelnih vlasti, Picula kaže da je dovoljno pratiti otezanje s izmjenama Izbornog zakona da bi se stekla slika o stanju u zemlji.

- Vladajućim političkim vodstvima ne odgovara bilo kakav iskorak koji će odmrznuti dejtonski status quo, jer im on osigurava opstanak. No, vi ste i u svojem pitanju postavili dijagnozu dijela problema. Dodikovo otvoreno paktiranje s Rusima, činjenica da RS ima političko vodstvo koje je na listi nepoželjnih na Zapadu, sigurno nije ulaznica za kandidatski status. Takve kvazievropske politike s figom u džepu, nažalost, ne vode nikuda i samo šire apatiju među građanima - naglašava Picula

Mnogi su benefiti

Rat u Ukrajini revitalizirao je zanemarenu politiku proširenja EU, a ona je najuspješniji dio vanjske i sigurnosne politike EU, kaže Picula, jer donosi stabilnost na vanjskim granicama i prosperitet i starim i novim članicama. Benefita nisu svjesni ni građani, pa izostaje jači pritisak na vlasti da rade na ispunjavanju uvjeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.