TUŽILAŠTVO BIH

Nastavljeno suđenje Miladinu Trifunoviću za ratne zločine na području Vogošće i Ilijaša

Trifunović, nekadašnji komandant Vogošćanske (Crnovrške) brigade Vojske RS-a, optužen je za učešće u širokom i sistematičnom napadu na civilno bošnjačko stanovništvo s područja Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine

Miladin Trifunović prilikom dolaska na suđenje. BIRN BiH

S. S. / BIRN

30.6.2022

Na suđenju za zločine počinjene na području Vogošće, svjedoci Odbrane Miladina Trifunovića govorili su o sukobima na Žuči 1992. godine, navodeći da su naredbe dobijali od Rajlovačke, a ne Vogošćanske brigade.

Veljko Mijatović rekao je da je živio u Žuči i da su u početku držali seoske straže, a da su poslije pripali Rajlovačkoj brigadi. Naveo je da je u Žuči živjelo srpsko stanovništvo i da je bilo 50-ak kuća.

- Napadnuti smo 8. juna sa svih strana... Tad smo postavili linije, zauzeli položaje... Dobili smo pojačanje, držali smo koliko smo mogli, međutim nismo mogli, ginuli smo - rekao se Mijatović.

On je kazao da im je dolazio Vukota Vuković, koji je bio komandant kasarne u Rajlovcu, i rekao im da “ovo” ne smije da padne. Naveo je da su im davali hrane i oružja, ali da je falilo ljudi.

Odvođenje civila u "Planjinoj kući"

Svjedok je kazao da su dan i noć bili u rovovima do 15. decembra 1992., kada je Žuč pala. On je rekao da je tada smijenjen Vuković i da je došao novi komandant Miloš Golijanin.

Naveo je da je na Žuči bila komanda u kontejneru na Golom brdu i da je komandire postavljao Vuković. Svjedok je kazao da nije poznavao Trifunovića.

- On je Vogošća. Mi nismo imali s njima ništa. Mi smo Rajlovac - rekao je Mijatović.

Na pitanja tužioca Adisa Nuspahića da li zna išta o dešavanjima na vogošćanskoj liniji, svjedok je kazao da ne zna.

Trifunović, nekadašnji komandant Vogošćanske (Crnovrške) brigade Vojske RS-a, optužen je za učešće u širokom i sistematičnom napadu na civilno bošnjačko stanovništvo s područja Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine.

Kako se navodi u optužnici, Trifunović je davao saglasnost podređenima da civile zatvorene u “Planjinoj kući” odvode i koriste ih za radove na prvim linijama borbenih djelovanja, iako je znao da to nije sigurno.

Nastavak 7. jula

Svjedok Miroljub Mijatović rekao je da je živio na Žuči i da su patrolirali selom do juna, kada su napadnuti.

- Izašli smo da se odbranimo. Dio je pao i povukli smo se na rezervni položaj, tada smo napravili neku liniju odbrane - prisjetio se Mijatović.

Prema njegovim riječima, to područje pripada Rajlovcu i misli da je nadležna bila Rajlovačka brigada. Koliko mu je poznato, lijevo je bila Vogošćanska brigada, a dio je držala i policija. Dodao je da nije obilazio linije, jer je šest mjeseci proveo u rovu.

- Bio je neki Vukota Vuković, čuo sam za njega... Možda sam ga vidio jedanput-dvaput, kada sam išao u komandu po hranu na Golom brdu - kazao je svjedok odgovarajući na pitanje ko ih je organizovao i rekao im da idu u rovove.

Mijatović je dodao da je sredinom decembra bio opšti napad i da su se nakon toga iselili prema Vogošći.

Oba svjedoka su kazala da nisu vidjela dovođenje civila ili zarobljenika.

Suđenje se nastavlja 7. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.