SJEDNICA SKUPŠTINE

U Sjevernoj Makedoniji održana komemorativna sjednica povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

Kada sam prije dvije godine bio u Potočarima, mjestu koje je odjekivalo tišinom koja je bila glasnija od najglasnijeg urlanja, rekao je Džaferi

E. Ć. / Anadolija

7.7.2022

Sa večerašnje sjednice Skupštine. Anadolija

Odbor za odnose među zajednicama, koji je stalno radno tijelo Skupštine Sjeverne Makedonije (Sobranje), održao je danas 12. komemorativnu sjednicu povodom obilježavanja 11. jula - Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Prisutnima na komemorativnoj sjednici su bili podijeljeni “Cvjetovi Srebrenice“, a u skupštinskoj sali bio je postavljen baner sa motivima genocida Srebrenice.



Istinska demokratska društva

Na današnjoj komemorativnoj sjednici učestvovao je i predsjednik Sobranja Talat Džaferi.

Kako je saopćeno iz kabineta predsjednika parlamenta, Džaferi je istakao da u ime Sobranja Republike Sjeverne Makedonije i u svoje lično ime odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici, te upućuje saučešće porodicama i sugrađanima.

- Kada sam prije dvije godine bio u Potočarima, mjestu koje je odjekivalo tišinom koja je bila glasnija od najglasnijeg urlanja, gdje se tuga i bol osjećala u svakom kutku, u svakom koraku koji sam napravio tim tlom, mislio sam da smo postali svjesni neizmjerne boli koja uzrokuje ovakvu ljudsku tragediju i da ćemo konačno moći pokazati da imamo ljudsku i moralnu odgovornost i poštovanje, da ćemo se ohrabriti i ljudski zauzeti da se to nikada ne zaboravi i ne ponovi. Međutim, nisam bio u pravu. Ponovo - naglasio je Džaferi.

Podsjetivši da je prije tri mjeseca posjetio Ukrajinu na poziv svog kolege Ruslana Stefančuka, Džaferi je istakao da se tokom posjete prisjetio Srebrenice, Kosova, a potom i brojnih izjava i obaveza visokopozicioniranih zvaničnika s ogromnom moći odlučivanja koji su ćutali nemoćni pred strahom i užasom rata.

Apelovao je na "maksimalnu predanost izgradnji istinski demokratskih društava, s vladavinom prava i poštivanjem ljudskih sloboda i prava, poštivanjem različitosti i pokazivanjem razumijevanja za slabe i nemoćne".

Samo svjetlost može rastjerati tamu

Džaferi je podsjetio i na deklaraciju kojom je Skupština Sjeverne Makedonije podržala Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici od 15. januara 2015. godine, dokument koji jasno definiše ovaj događaj kao genocid.

Potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Artan Grubi istakao je da se ono što se dešavalo u Srebrenici ne smije zaboraviti, ali da treba ići naprijed pruženom rukom pomirenja u izgradnji mira za buduće generacije.

Ostali koji su se obratili na sjednici istakli su da iz ovakvih događaja treba izvući pouke da se ne bi ponavljali u budućnosti.

Predsjednica Odbora za odnose među zajednicama Arbana Pašoli podsjetila je prisutne da je odgovornost svih doprinijeti dobrobiti i sigurnosti drugih. Zaključila je sjednicu citirajući Martina Luthera Kinga:

- Tama ne može rastjerati tamu, samo svjetlost može. Mržnja ne može istjerati mržnju, samo ljubav može.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima jula 1995. godine u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.