MINISTAR ODBRANE

Podžić primio Olongren: Nedvosmislena podrška Nizozemske evropskom i NATO putu BiH

Ministrica odbrane Nizozoemske Kajsa Olongern je istaknula da je u MO BiH došla u sklopu njenog dvodevnog posjeta Srebrenici, kako bi odala počast žrtvama genocida

E. Ć.

10.7.2022

Sa danas zvanične posjete - Avaz
Sa danas zvanične posjete - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je danas u službenu posjetu primio delegaciju Ministarstva odbrane Kraljevine Nizozemske, na čelu s ministricom odbrane Kajsom Olongern (Ollongern).

Sastanku u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, između ostalih, nazočili su i ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Jan Valtmans (Waltmans), generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, pomoćnik ministra odbrane BiH za politku i planove Dženan Redžo i pročelnica Ureda zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić, sa saradnicima.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima proširenja bilateralne vojne suradnje dvije zemlje, bh. putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama te važnosti EUFOR-ove misije Althea u BiH. Razgovaralo se i o aktualnoj sigurnosnoj situciji u Evropi te utjecaju te situacije na zapadni Balkan i BiH.

Ministrica Olongern je istaknula da je u MO BiH došla u sklopu njenog dvodevnog posjeta Srebrenici, kako bi odala počast žrtvama genocida. Naglasila je da Nizozemska razmatra šire uključenje oružanih snaga Nizozemske u sastav EUFOR-a u BiH te različite vidove potpore daljeg razvoja odbrambenog sustava BiH. Posebno se zahvalila na pomoći koju je MO BiH pružilo u realizaciji posjeta veterana nizozemskog mirovnog bataljona Srebrenici.

Ministar Podžić se zahvalio na različitim projektima potpore koju je nizozemska vlada pružala Bosni i Hercegovini u prošlosti te izrazio nadu da će vojna saradnja dvije zemlje postati intenzivnija, kako kroz NATO-ov novi paket potpore razvoju sposobnosti OS BiH tako i na bilateralnom osnovu. Naglasio je da je aktivna nazočnost EU i NATO-a u regiji važna za očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka sa izaslanstvom MO BiH, ministrica Olongern se uputila u Srebrenicu, gdje će posjetiti Memorijalni centar u Potočarima i razgovarati sa srebreničkim majkama. U ponedjeljak će nazočiti komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici te razgovarati sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) i zapovjednicima EUFOR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.