REAKCIJE

Predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović: Dritane, hvala ti!

On je istakao kako su na ovim prostorima potrebni takvi političari koji "preuzimaju odgovornost za svoje greške"

Tahirović: Vrlo je brzo uputio izvinjenje. Screenshot / N1

E. Ć. / N1

11.7.2022

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, pozdravio je u programu N1 potez premijera Crne Gore Dritana Abazovića koji se izvinio nakon izjave da "u Srebrenici nisu ubijani Bošnjaci nego ljudi".

Tahirović je istakao kako su na ovim prostorima potrebni takvi političari koji "preuzimaju odgovornost za svoje greške".





Abazović je mlad politički lider

Danas u je u Srebrenici ukopano još 50 žrtava genocida, a Tahirović navodi da još treba biti ukopano oko 1.200 žrtava.

- Jedan dio je pronađen, ali zbog nedostatka DNK nalaza još nije ukopano. Nadam se da će uskoro i oni naći svoj smiraju u Potočarima. Postoje neka saznanja, nadam se da će se to ostvariti da bi mogli na jesen doći do novih ostataka u planinama. Ali to ćemo prepustiti institucijama da rade svoj posao - naveo je Tahirović za N1.

Upitan da prokomentariše izjavu Abazovića, Tahirović odgovara:

- On je mlad politički lider. Greške su sastavi dio života. Vrlo je brzo uputio izvinjenje i to je nešto što nam na našim prostorima treba, da ljudi prihvataju svoje greške i odgovornost. Hvala mu što se izvinio.

Za Inckov (Valentin Inzko) zakon kaže da je uništio ili u dobro mjeri umanjio korištenje državnih institucija u svrhu negiranja genocida i zločina. Nadam se da će pravosuđe procesuirati one koji i dalje negiraju i vrijeđaju žrtve u BiH.

Šmitovo obećanje

Tahirović je istakao da pozdravlja sve što je visoki predstavnik u našoj zemlji Kristijan Šmit (Christian Schmidt) rekao, odnosno obećanje koje je dao da će svi oni koji polažu cvijeće na spomenike ratnih zločinaca, ili ih veličaju, biti kažnjeni.

Šmit je također obećao da će se angažovati na prilagodbi školskih programa u dijeli koji je odnosi na prethodni rat.

- To je jako važno i bitno da mlade generacije, koje su do sada bile prepištene same sabi, da konačno kroz institucije i sistem obrazovanja dođu do određenog znanja. To je sljedeći korak nakon presuda međunarodnih sudova da kroz obrazovanje damo šansu mladim generacijami da na osnovu toga grade budunost. Da znaju kako se odnositi prema žrtvama - poručio je Tahirović za N1.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.