NAKON ZABRANE IZVOZA

Muhamed Helać za "Avaz": Stanovništvo BiH imat će dovoljne količine ogrijeva

Ono što smo mi iz kompanije uspjeli učiniti, jeste da smo 04. jula objavili novi cjenovnik za ogrijev, rekao je Halać

Muhamed Helać o zabrani izvoza. AVAZ

Piše: A. Ovčina

12.7.2022

Vijeće ministara BiH je na telefonskoj sjednici održanoj 15. juna ove godine izglasalo privremenu zabranu izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

- Ova mjera će na snazi biti 90 dana. Ogrjevno drvo je skuplje za 40 posto, a oblovine je cijena porasla skoro 400 posto, da nismo donijeli ovakvu mjeru šta bi naši građani - rekao je Košarac tokom ranijeg obraćanja medijima. 

Portparol "Drvosječe" iz Sarajeva Muhamed Helać za portal "Avaza" govorio je o ovoj temi.


Puno prepreka

- Prošlo je skoro 20 dana kako je zabrana izvoza stupila na snagu. Ono što je zasigurno i najbitnije, možda i najveći problem koji je riješen zabranom izvoza je činjenica da će stanovništvo BiH imati dovoljne količine ogrijeva za svoje potrebe – rekao je Helać.

Dodaje da je to bio najveći problem, jer su oni ulazili u situaciju da će zimu dočekati bez dovoljnih količina ogrijeva po kojoj god cijeni da je. Ističe da ono što jedino preostaje jeste čekanje kako će se situacija odvijati. Drugi problem su cijene, dodaje.

- Ono što smo mi iz kompanije uspjeli učiniti, jeste da smo 04. jula objavili novi cjenovnik za ogrijev u našoj kompaniji u kojoj smo uspjeli za tih 15-tak dana dogovoriti niže cijene pa smo tako svojim kupcima ponudili pelet jeftiniji za 50 KM po toni. Cijena je bila 640 KM, a sada je 590 KM – rekao je on.

Naglasio je da su uspjeli za ogrijevno iscjepano drvo ponuditi cijenu u iznosu od 10 KM nižu. Ranije je cijena po metru bila 148 KM, a sada je 138 KM.

- I dalje ima jako puno prepreka ka daljem snižavanju cijena. Jedna od tih prepreka jeste i divljanje cijena goriva koje u mnogome utiču za proizvodnju bilo kojeg proizvoda, a pogotovo nekog proizvoda kao što su drvni sortimenti. Tako da sigurnošću ne možemo reći kako će se situacija odvijati u narednom periodu. Do kraja jula, zasigurno će ostati ove cijene – rekao je on.



Niže cijene

Ističe da su te cijene niže u odnosu na to prije nego što je odluka donesena, a ne bi ni ove cijene, kako kaže, bile moguće da nije došlo do zabrane izvoza.

- Ostaje nam da čekamo i da vidimo kako će se situacija razvijati. Ako želimo dodatna poskupljenja, to bismo morali osjetiti sluh i brigu od drugih proizvođača, što se nadamo da ćemo u narednom periodu dobiti i dočekati da ova mjera traje tri mjeseca. Svako će se morati na neki način potruditi od tih drvoprerađivača da preživi ta tri mjeseca sad kad je značajni izvoz prihoda nestao zabranom izvoza – kazao je.

Helać je dodao da je zabrana izvoza otežala posao s obzirom da je njihova prerađivačka grana industrije oduvijek se oslanjala na izvoz, jer smo zemlja bogata šumom i drvetom, tako da tradicionalno imamo iz BiH drvoprerađivače i izvozimo dobar dio na domaće tržište.

- Situacija se ove godine bila otela kontroli o čemu smo i ranije govorili, pa smo zato i poslali apel, a došli smo i do toga da je evropsko tržište zbog nedostatka ogrijeva iz Rusije i Ukrajine počelo uzimati sve sa našeg tržišta pa smo mi došli u situaciju da za naše tržište ne ostaje ništa. Svakako da je otežalo. 

Značajan dio prihoda je izgubljen kako za nas tako i za druge prerađivače, ali mišljenja smo da taj cilj da se na neki način ujedinimo i taj svoj cilj udružimo i podmirimo za ova tri mjeseca domaće stanovništvo nakon čega će svakako Vijeće ministara opet dopustiti izvoz i svi ćemo opet biti zadovoljni – zaključio je Helać za portal „Avaza“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.