ZABORAVLJENA OBEĆANJA

Zlatko Miletić za "Avaz": Možete li popraviti helikopter "Long Ranger Bell", izgorjesmo!

Osam godina obećavaju kupiti air traktore, a nisu u stanju reparirati jedan helikopter, kaže Miletić

Miletić: 2010. godine reparacija je koštala oko 200.000 dolara. Avaz

Piše: A. Bajramović

17.7.2022

Danima se već vatrogasci i građani bore sa požarima u okolini Čapljine, Čitluka, Konjica i Bileće, a pomoć u obuzdavanju vatrene stihije pružaju pripadnici Oružanih snaga BiH. Sa pojedinih lokacija upućeni su pozivi za međunarodnu pomoć. Tim povodom oglasio se Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i bivši direktor Federalne uprave policije.


Ovo je katastrofa

- Možete li popraviti  helikopter "Long Ranger Bell" FUP-a?! Reparacija milion dolara, plus adapter za gašenje požara sa 2.2 tone nosivost vode. Dajte nešto, dok nismo izgorjeli - napisao je Miletić u javnom apelu Vladi FBiH.

Za portal "Avaza" pojašnjava da se radi o helikopteru koji već 12 godina čeka reparaciju.

- Ovo je katastrofa jer ovdje nitko ne poduzima ništa. Osam godina obećavaju kupiti air traktore, a nisu u stanju reparirati jedan helikopter. 2010. godine reparacija je koštala oko 200.000 dolara, ali pošto nisu uradili ništa sada je to sigurno oko milion - kaže Miletić.


Elaborat o nabavci letjelica

Posljednji put kupovinu letjelica za gašenje Vlada FBiH je najavila u oktobru prošle godine. Tada je formirana radna grupa za izradu elaborata za nabavku dva air traktora i dva helikoptera. Umjesto prvobitno najavljenih 15 dana izrada elaborata je, kako to obično bude, potrajala do marta ove godine. 

Elaborat o nabavci letjelica Vlada je usvojila u aprilu kada je, osim nabavke vlastitih, najavljeno da će ovog ljeta FBiH na raspolaganju imati i tri air traktora iz Španije. U drugoj smo polovini jula, toplotni val ponovo je iznad BiH, požari bijesne, a federalna zračna jedinica postoji, ali samo na papiru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.