RAJ NA ZEMLJI

Bijeg od gradske gužve u oaze mira: BiH ima najljepša etno-sela

Prava su slika prelijepe prirode ove zemlje, a nemali broj ovih objekata ima i modernije sadržaje poput bazena ili wellness centara

Etno-selo "Čardaci": Stare bosanske kuće. Etno-selo "Čardaci"

Piše: A. Kukić

21.7.2022

Ako vam je potreban odmor od gradske gužve, onda je etno-selo pravi izbor za vas. Etno-sela u Bosni i Hercegovini prava su slika prelijepe prirode ove zemlje, a nemali broj ovih objekata ima i modernije sadržaje poput bazena. Bh. etno-sela podjednako su atraktivna za posjete i ljeti i zimi.


Rustikalni stil

Na mirnoj lokaciji okruženoj prirodom, oko tri kilometra od centra Viteza, nalazi se Etno-selo „Čardaci“ s rustikalno opremljenim kućicama. U središtu sela je Mačkov trg, čija ploča, na ukusno arhitektonski riješenoj kući od drveta i kamena, upozorava: „Ne boj se ako ti put pređem!“


Etno-selo "Čardaci": Stare bosanske kuće. Etno-selo "Čardaci"

U kategoriji s četiri zvjezdice nalaze se ukupno 33 smještajne jedinice koje čine jednokrevetne i dvokrevetne sobe te apartmani. Sve smještajne jedinice građene su isključivo od prirodnih materijala, u etno-stilu, prema uzoru na stare bosanske kuće. Interijer je do posljednjeg detalja uređen u autohtonom bosanskom stilu.

Tu je i restoran s vinskim podrumom, ali i vodeni park, koji se sastoji od četiri bazena, sa zabavnim vodenim atrakcijama i terenom za odbojku na pijesku.

Tri kilometra od Bijeljine, u srcu semberske ravnice, porodica Stanišić izgradila je Etno-selo „Stanišići“.

Pet zvjezdica

Selo čine dvadesetak autentičnih drvenih kuća, vodenica, ambar za žito, stare kuće, kao i jedna velika gostinska kuća, koji su preneseni iz sela u općini Vareš i sela s planina Zvijezda i Romanija.

Tradicionalno, a luksuzno, riječi su kojima se ovo etno-selo može najjednostavnije opisati. U sklopu etno-sela nalaze se i dva hotela s pet zvjezdica. Posjetiocima su dostupna tri restorana, a u ponudi su najraznovrsnija jela domaće i internacionalne kuhinje.

Etno-selo "Stanišići": Tradicija i luksuz. Etno-selo "Stanišići"

U sastavu wellness centra nalaze se zatvoreni bazen, sauna, parno i tursko kupatilo, ali i fitness centar, kao i kozmetički saloni.

Drveni motel

Planinski turizam, prirodne ljepote, rekreacija, sportski tereni i bogata gastronomska ponuda krase Etno-selo „Mirna dolina“, koje se nalazi na lokaciji Mačkara u Gornjem Vakufu.

Etno-selo "Mirna dolina": Prirodne ljepote. Etno-selo "Mirna dolina"

U sklopu kompleksa centralno mjesto zauzima motel koji je sagrađen od drveta. Za sve one koji žele dodatno osvježenje tokom ljetnih dana, dostupan je i bazen na otvorenom.

Etno-selo “Herceg” u Međugorju ima poseban štih. Ovdje dolaze oni koji su željni odmora i predaha od svakodnevice, kao i ljubitelji dobre gastronomije. Na najvišoj uzvisini nalazi se kapelica, a u neposrednoj blizini vinograd s autohtonim sortama žilavke i blatine.

Etno-selo "Herceg": Ima poseban štih. Etno-selo "Herceg"

Sobe su opremljene namještajem ručne izrade, a zidovi ukrašeni fotografijama hercegovačkih motiva s prirodnim ljepotama. Centar kompleksa čine restoran “Herceg”, hotel i zaselak s 10 kamenih kuća za boravak, a tu su i trgovine s tradicionalnim proizvodima.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.