MOSTAR

Čović: Pozivamo kolege iz Sarajeva da slijede ono što zagovaraju zadnjih deset godina, svaki drugi put će ih odvesti u politički sunovrat

Ja sam uvjeren iz razgovora s Šmitom da će te odluke ići u pravcu da osiguramo prije svega jednu demokratsku atmosferu u fazi kampanje, a ono što je najvažnije da se odmah nakon izbora mogu provesti ti rezultati, rekao je Čović

Piše: M. Smajkić

25.7.2022

Čović: Mi smo pokušavali zadnje dvije godine provesti sporazume iz Mostara. M. Smajkić

Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović sastao se danas u Mostaru sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem. 

Nakon sastanka, Čović i Plenković su se obratili medijima. 

Predsjednik HDZ-a je komentirao moguću odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH. 

- Mi smo pokušavali zadnje dvije godine provesti sporazume iz Mostara. Jedan se ticao grada Mostara, recimo da smo to uspjeli do kraja, a drugi Izbornog zakona i provedbe svih presuda kako Suda BiH tako i presuda suda u Strazzburu. Dvije godine pregovaramo zajedno sa međunarodnim predstavnicima, nismo uspjeli. Želja je bila primarno od bošnjačkih stranaka zadržati status quo, djelimično su u tome uspjeli. Ali u osnovi nisu jer su na površinu izašli svi problemi koje imamo kada je u pitanju majorizacija malobrojnijeg naroda, biranje njegovih predstavnika kad su u pitanju izvršne i zakonodavne funkcije sukladno Ustavu BiH.


Kako je istakao, ono što imamo danas na sceni, "barem ono što ja znam kada je u pitanju potencijalna namjera visokog predstavnika da nametne određene odluke, kao što je nedavno nametnuo odluke oko finansiranja izbora, koje nisu izazvale ovakvu pažnju"

- Ja sam uvjeren iz razgovora s njim da će te odluke ići u pravcu da osiguramo prije svega jednu demokratsku atmosferu u fazi kampanje, a ono što je najvažnije da se odmah nakon izbora mogu provesti ti rezultati, kako je rekao predsjednik Vlade. Uspostaviti zakonodavna, a potom odmah i izvršna vlast kako bi mi do kraja godine pružili šansu za kandidatski status BiH u EU. Ta vlast je jamstvo da ćemo završiti sve druge reformske aktivnosti koje smo preuzeli prema EU.


A hrvatska strana i HDZ-a i HNS-a žele kao prioritet imati na vlastitom planu naš euroatlantski put, predložili smo na koji način. Tako da s te strane, nadam se da ćemo ovih dana doživjeti kraj tog procesa i da ćemo krenuti u jednoj drugačijoj atmosferi realizirati našu izbornu kampanju na najvišim standardima. Rekao sam da ćemo dati doprinos da odmah nakon izbora uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlast na svim nivoima i izbjegnemo krizu koju imamo zadnje tri godine u funkcioniraju te iste vlasti. Kako na nivou BiH, kantona u kojem se nalazimo, entiteske vlade. Kažem još jednom da mi možemo razumjeti da je ovo minimum, minimalni pokušaj ispravljanja grešaka prema hrvatskom narodu u BiH - rekao je Čović i dodao:

- Ja ću pozvati kolege iz Sarajeva da slijede ono što zagovaraju zadnjih 10-tak godina kako oni žele stvarno BiH po mjeri sva tri konstitutivna naroda, kako žele da Dejton zaživi do kraja, da ravnopravnost konstitutivnih naroda, pa i legitimno predstavljanje ima svoje mjesto.

Moraju se vratiti na taj put, svaki drugi će ih odvesti u politički sunovrat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.