POTVRĐENO ZA AVAZ

Centralna izborna komisija BiH: TV prijenos konvencije 11 opozicionih stranaka na Ilidži nije plaćen

U prigovoru je bilo navedeno da je događaj direktno prenosila TVSA, te da je prekršena odredba Izbornog zakona BiH

Članovi CIK-a BiH. AVAZ

A. O.

29.7.2022

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovina u slučaju konvencije 11 opozicionih stranaka koje podržavaju kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a čije su održavanje prenijeli mediji nije utvrdila da je prekršen Izborni zakon BiH.

Ovu vijest za portal "Avaza" potvrdio je zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, koji je istakao da je potvrda odbijena, ali još uvijek nisu dobili pismeni otpravak. 


Prigovor uputila SDA

Prigovor je uputila SDA 4. jula, dan nakon što je takozvana ujedinjena opozicija na Ilidži održala skup političkih stranaka koje podržavaju kandidaturu Bećirovića.

U prigovoru je bilo navedeno da je događaj direktno prenosila TVSA, te da je prekršena odredba Izbornog zakona BiH.


Zatražena izjašnjenja

- Po prijavi su zatražena izjašnjenja relevantnih subjekata. SDP koji je bio organizator konvencije se izjasnio da nisu platili angažman nijednog pojedinačnog medija. I gosti koji su bili prisutni su isto to izjavili. Članom 16.14., stav 3., Izbornog zakona je propisano da je zabranjeno samo vođenje plaćene izborne kampanje putem medija ili bilo kojeg plaćenog javnog oglašavanja, a u ovom slučaju nije utvrđeno plaćeno javno oglašavanje – dodali su iz CIK-a.

CIK je tražio izjašnjenje SDP-a kao organizatora, ali i većeg broja medija, mimo TVSA, koji su prenijeli vijest, te je na posljednjoj sjednici odlučio odbiti prigovor SDA nakon provedenog postupka po prijavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.