ZABLUDE

Pelješki most otvoren, Bosanska Gradiška na čekanju: Dodik htio pokazati mišiće, a ostao kratkih rukava

Ili mu niko ništa ne vjeruje, ili ga niko ozbiljno ne shvata, kaže prof. Bajtal

Pelješki most otvoren, a otvaranje mosta na Savi neće prije kraja 2024. godine. Agencije

Piše: A. Kukić

1.8.2022

Sedmicu koja je iza nas obilježile su dvije ceremonije – otvorenje Pelješkog mosta i završetak izgradnje mosta na Savi. Zapravo, završen je jedan cijeli projekt, a drugi još nije okončan.

U petak je upriličena ceremonija povodom svečanog završetka gradnje mosta preko Save kod Bosanske Gradiške, prilikom čega nije propuštena prilika da se optuži Hrvatska što tamo još uopće nema ceste.

Kako bi BiH i Hrvatska bile spojene, više od dvije decenije se čekalo na završetak izgradnje mosta na Savi koji bi konačno trebao povezati dvije obale, međutim, najnovije prognoze kažu da od toga nema ništa, makar do 2024. godine, a, sudeći prema dosadašnjoj dinamici, i taj rok je upitan.


Uložio veto

No, podsjetimo kako je počela izgradnja mosta 2019. godine. Narodna skupština RS je potvrdila veto člana Predsjedništva BiH o zabrani izgradnje Pelješkog mosta, što je zapravo bila osnova za dogovor Dodika s hrvatskom stranom kako će on „pustiti“ izgradnju Pelješkog mosta ukoliko se potpiše ugovor o početku izgradnje mosta preko Save.

Dodik je tada “pokazao mišiće” i postavio sebe kao faktor odlučivanja. I baš kada se činilo da će situacija biti win-win, on je ostao kratkih rukava.

U vrijeme održavanja sjednice Predsjedništva BiH 2019. godine, na kojoj je Dodik uložio veto na odluku druga dva člana Željka Komšića i Šefika Džaferovića, u Zagrebu je potpisan ugovor s izvođačima radova za izgradnju mosta u Bosanskoj Gradišci. Nakon toga, Narodna skupština RS prihvatila je Dodikov zahtjev o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, čime je odluka Predsjedništva oborena i time otklonjena posljednja prepreka za izgradnju Pelješkog mosta.


Ništa novo

Ugledni bh. sociolog i filozof prof. Esad Bajtal kaže kako se ništa novo ne događa i da sve što Dodik radi uglavnom ne uspijeva i nije ni u kakvoj saglasnosti – logičnoj ni praktičnoj.


Bajtal: Ogromne pare uložene, a most stoji. Agencije

- Ili Dodiku niko ništa ne vjeruje, ili ga niko ozbiljno ne shvata. Ono što je dogovorio nije realizirano na način na koji bi njemu samom odgovaralo, a posebno ne marketingu i priči koju je širio u vezi sa svim tim. Eto, jedan gotov most u koji su ogromne pare uložene sada stoji i čeka, da li je i ta 2024. rješenje, vrijeme će pokazati - govori Bajtal.

Proračun štete

Profesor Bajtal kaže kako bi trenutna cijena mosta odgovarala izgradnji u slučaju da je odmah pušten u funkciju. Svakim danom njegovog stajanja on poskupljuje sam sebe.

- Mogu se proračunati štete koje nastaju njegovim nekorištenjem, koje su to hiljade ili stotine hiljada vozila koje bi prošle, a neće proći, koje bi skratile kilometražu, a neće je skratiti, koje bi smanjile potrošnju goriva kraćenjem tog puta, a neće je smanjiti. Dakle, neka one strukture kojima Dodik pripada politički, privredno, ekonomski, ili bilo kako, sad razgovaraju s njim i vide šta im je učinio - zaključuje Bajtal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.