SRAMOTNO

Dvije i po godine čeka se na nove deportacije državljana BiH: Žene i djeca pate u sirijskim kampovima

Vijeće ministara BiH još nije stavilo plan evakuacije na dnevni red

U kampovima se nalazi oko 100 osoba iz BiH. Agencije

Piše: N. Demirović

3.8.2022

Uvjeti u kampovima u Siriji u kojima su smještene porodice boraca iz BiH koji su se priključili Islamskoj državi se pogoršavaju, a u porastu je broj nasilnih incidenata i ubistava.

Uprkos apelima međunarodnih organizacija i rodbine iz BiH, repatrijacija osoba koje imaju bh. porijeklo odvija se sporo.


Nemar vlasti

Ustvari, već dvije i po godine niko se nije vratio u našu zemlju.

Prema nezvaničnim podacima, u kampovima se nalazi oko 100 osoba iz BiH, uglavnom žena i djece, te manji broj muškaraca.

- U septembru ove godine navršit će se punih pet godina kako je moja sestra s djecom u kampu Roj. Bez obzira na to što sam ja prva u BiH progovorila o ovoj temi, još se nisu vratili. Tamo ima još naših žena i djece, ali ih država ne vraća već dvije i po godine. Znači, prije dvije i po godine je bila i posljednja deportacija - kaže za „Avaz“ Alema Dolamić, koja je još 2017. godine pokrenula pitanje povratka bh. građana iz Sirije.

Koordinacioni tim je, kako kaže, jednoglasno izradio i usvojio plan i program evakuacije, reintegracije i zbrinjavanja naših državljana iz kampova.

- Vijeću ministara BiH je još 24. februara 2022. godine taj plan dostavljen na razmatranje i usvajanje, međutim, do dana današnjeg to se nije našlo na dnevnom redu - naglašava Dolamić.


Izgubljeni životi

Uvjeti u kampovima su veoma teški, o čemu svjedoče informacije međunarodnih organizacija.

- Jave se jednom u dva-tri mjeseca iz neke kancelarije unutar kampa kada im dozvole. Zabranjeni su im mobilni telefon. Represija je žestoka, stalno im pretresaju šatore. 

Sirijski kampovi: Teški uvjeti života. Agencije

Šteta je već učinjena davno, mnogi su životi izgubljeni, ali treba spasiti što se spasiti da. Prije svega, tu djecu treba što prije vratiti i pružiti im normalan život - kaže Dolamić.

Zaslužuju šansu

- Bez obzira na sve, naši ljudi koji su tamo zaslužuju da budu vraćeni u svoju zemlju, pa, ako treba, neka im se sudi ovdje, neka se utvrdi šta je za koga. Oni tamo, u platnenim šatorima, na goloj zemlji, preživljavaju i na minus 40 i na plus 45 - naglašava Dolamić.

Poziv UN-a

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), u dva sirijska kampa živi više od 64.000 ljudi, uglavnom žena i djece. Otprilike 2.000 boravi u Roju, a ostali u El-Holu. Većina izbjeglica je iz Sirije i Iraka, dok njih oko 10.000 porijeklo vodi iz drugih država.

Ujedinjeni narodi su krajem februara ove godine pozvali 57 država, među kojima i BiH, da bez odlaganja preuzmu svoje državljane, navodeći da je sigurnosna i humanitarna situacija u kampovima sve gora.

Pokušaji bijega

Zbog teških uvjeta i stalnog prolongiranja povratka u matične zemlje, mnogo je onih koji pokušavaju pobjeći iz kampova.

Novinari su 2020. godine u kampu Roj razgovarali s El-Madinom, Bosankom koja je u više navrata pokušala pobjeći s porodicom.

- Došla sam u Roj nakon Rake. Sva moja porodica je ovdje - majka, brat, sestra, moja djeca. Prvi muž mi je mrtav. Pokušali smo izaći, ali nam ne daju. Svaki put kad pokušamo otići iz Sirije, uhvate nas. Moj drugi muž i moj brat su u zatvoru - ispričala je Madina za Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.