NAKON NJEGOVOG PISMA

Mahmutbegović i Dunović odgovorili Šmitu: Od Vas tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca, a to je isključivo Marinko Čavara

Moramo priznati da smo najblaže rečeno iznenađeni načinom kako je ovaj ozbiljni dugogodišnji problem u FBiH predstavljen i kome je adresiran, navodi se u pismu

Mahmutbegović i Dunović. AVAZ

A. O.

9.8.2022

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) jučer je uputio pismo predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, potpredsjednicima Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović, te članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH. Tom prilikom Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, potpredsjednici bh. entiteta Federacija BiH su se oglasili i uputili pismo Šmitu.


- Moramo priznati da smo najblaže rečeno iznenađeni načinom kako je ovaj ozbiljni dugogodišnji problem u FBiH predstavljen i kome je adresiran. Dozvolit ćete, da stavljanje u isti kontekst dva predsjednika i dva potpredsjednika FBiH po ovom pitanju tumačimo kao krajnje nedobronamjeran potez od nekoga ko obnaša tako značajnu funkciju u BiH i na međunarodnom planu - navodi se između ostalog u pismu. 

Pismo upućeno Šmitu. AVAZ

Proces imenovanja

- Proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH traje još od 2016. godine. Oba potpredsjednika FBiH su u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima pravovremeno reagirali i usaglašeni prijedlog dostavili predsjedniku FBiH na dalje postupanje prema Domu naroda - dio je pisma koje su potpredsjednici uputili Šmitu.

Naglasili su kako su Marinku Čavari uputili nekoliko urgencija te da su o nedostatku odgovora predsjednika FBiH obavijestili Ustavni sud FBiH, VSTV, predstavnike ambasada SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije, EU-a, OHR-a kao i druge relevantne institucije.

- Upravo zbog navedenog, smatramo neprihvatljivim da se utvrđena svjesna blokada predsjednika FBiH pokušava amnestirati kolektivnom odgovornošću predsjednika i dva potpredsjednika FBiH. Stavljanje u isti kontekst predsjednika koji je radio protivustavno, blokiranjem procesa imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH i potpredsjednika koji su postupali u skladu sa Ustavom FBiH, predlagali imenovanje nedostajućih sudija, ostavlja sumnju u krajnju namjeru Vašeg pisma - poručili su.


Pismo koje su priložili. AVAZ

Nametanje američkih sankcija

Pomenuli su i to prethodni visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko)u svom 58. izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a iz 2020. godine, kao glavnog krivca za blokadu popunjavanja Ustavnog suda FBiH, prepoznao i naveo predsjednika FBiH Marinka Čavaru.

- Podsjećamo da je i jedan od razloga nametanja američkih sankcija iz juna ove godine predsjedniku Čavari, upravo blokada popunjavanja Ustavnog suda FBIH. Od Vas tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca, a to je isključivo Marinko Čavara i u skladu sa Vašim ovlaštenjima otklonite višegodišnju blokadu procesa - zaključili su potpredsjednici FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.