OPĆINA KONJIC

Porastao broj džematljija u naselju: Počeli radovi na proširenju džamije u Glavičinima

U ratu je bila dosta oštećena, ali su oštećenja nakon rata, otklonjena. Dodatni radovi na džamiji izvršeni su 2008. godine, kad je izgrađena i abdesthana uz džamiju

Početak radova označen 29. jula. Avaz

E. Ć.

17.8.2022

Početak radova na rekonstrukciji i proširenju džamije u Glavičinima, koje spada u džemat Glavičine, označen je u petak 29. jula klanjanjem džume namaza.

Inače, Glavičine ili Polje Bijela naseljeno je većim dijelom Bošnjacima iz Grušče, župskih sela i drugih mjesta općine Konjic.

Džamija u Glavičinama je izgrađena 1988. godine. U ratu je bila dosta oštećena, ali su oštećenja nakon rata, otklonjena. Dodatni radovi na džamiji izvršeni su 2008. godine, kad je izgrađena i abdesthana uz džamiju. Imam u ovom džematu je Mumin ef. Vrače.

Kako je broj džematlija u naselju rastao iz godine u godinu tako se i javila potreba za proširenjem postojećeg džamijskog objekta.

Kako su naveli iz Medžlisa Islamske zajednice Konjic, u toku su administrativne pripreme za rekonstrukciju džamije, koja bi trebala da se proširi zbog potreba ovog džemata. Radovi bi trebali krenuti početkom idućeg mjeseca.

- Rok izgradnje je do 31. januara, što mislim da je jedan optimalan rok, ali vjerovatno će se taj rok smanjiti i da će se to prije uraditi. Otvorenje džamije je planirano za 1. mart, prije mjeseca Ramazana - rekao je ranije Ismet Halilović, predsjednik džematskog odbora džemata Glavičine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.