CAZIN

Proučena hafiska dova hafizi Lamiji Šahinović, koja još uvijek ide u srednju školu

Ovom posebnom skupu se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Cazin Said-ef. Mujakić, koji je čestitao novoj hafizi i njenoj porodici i istakao da je Cazin u proteklih nekoliko dana zaista bio centar prelijepih dešavanja i programa

Lamija Šahinović zna cijeli Kur'ana. PREPOROD / KRAJINA.BA

S. S./ Preporod.info

18.8.2022

Hafiska dova učenici cazinske medrese Lamiji Šahinović upriličena je u džamiji džemata Novi Grad u Cazinu, a prelijepa atmosfera ispunjena emocijama je dominirala ovim skupom.

Pored brojnih članova porodice, rodbine, prijatelja, uleme i džematlija, ovoj dovi je prisustvovao zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes Ljevaković, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Sloveniji, muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić.

Nakon uvodnog obraćanja imama džemata Doni Grad Cazin Suad-ef. Osmanagića, moderator programa prof. Harun Pajić je poselamio prisutne i s nekoliko uvodnih napomena najavio ašere koje je proučio profesor cazinske medrese Nijaz Kovačević.

Ovom posebnom skupu se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Cazin Said-ef. Mujakić. On je čestitao novoj hafizi i njenoj porodici i istakao da je Cazin u proteklih nekoliko dana zaista bio centar prelijepih dešavanja i programa.

"Djecu usmjeriti na znanje i nauku"

- Drago mi je da je Cazin danas okupio ovakav skup i ovim povodom. Posebno mi je drago da ovih dana u Cazinu obiluju brojne svečanosti i aktivnosti na koje možemo biti posebni, a jedna od takvih je i današnja hafiska dova.

Često smo u situaciji da iz samilosti i sažalijevanja poštedimo djecu brojnih napora i prepustimo stihiji i njihovoj volji njihov odnos prema nauci i znanju. Važno je da našu djecu usmjerimo na znanje i nauku i da ih odgajamo u skladu s moralnim vrijednostima i radnim navikama, koje će im u životu biti od presudnog značaj - rekao je u svom obraćanju glavni imam efendija Mujakić.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i direktor medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" prof. Zuhdija Handanović.

On je podijelio neka lična iskustva koja je imao kao kućni prijatelj, prvi komšija i dugogodišnji kolega hafizinom babi hafizu dr. Rifetu Šahinoviću, te evocirao uspomene na njeno rođenje, djetinjstvo i njen put kroz osnovnu školu i danas medresu, te kroz učenje hifza Kur'ana Časnog.

Mr. Nevzet-ef. Porić, muftija ljubljanski, u svom obraćanju je citirao jednu izreku Muhammeda, a.s., u kojoj se govori o značaju hifza i šta sve hafiz i njegova porodica dobivaju kod Gospodara svjetova za ono šo su uložili. Čestitao je svima na ovom velikom postignuću, te izrazio nadu da će hafiske dove biti sve češća pojava i da će hafizi biti i ostati ponos svoje porodice, obrazovne ustanove koju pohađaju, Islamske zajednice i šire društvene zajednice.

Ambijent koji je imala Lamija je od velike važnosti za njen uspjeh

Nakon obraćanja muftije Porića, hafizi koji su sjedici u tradicionalnoj hafiskoj halki su proučili po odlomak iz Kur'ana Časnog. Odlomke iz časnog Kur'anu su učili hafizi Kur'ana Časnog: dr. Rifet Šahinović (muhaffizi), Suad-ef. Šahinović, Sulejman-ef. Hašić, Sead-ef. Šahinović, Dževad-ef. Šahinović, Talha-ef. Tričić, Elmir Mehmedović , Edin Fajković, Bilal Kovačević i Ahmed Šišić.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u svom obraćanju je čestitao hafizi Lamiji, njenom muhaffizu i cijeloj porodici, te medresi i medžlisu u Cazinu na ovom posebnom mubareku i blagoslovljenom postignuću. Kroz svoje obraćanje se posebno referirao na ulogu žene i uzornih i plemenitih žena kroz povijest.

- Allah, dž.š., je od svih žena na svijetu odabrao četiri žene koje su najčasnije i najčestitije žene na koje se trebaju ugledati sve žene svijeta, a njih karakteriše da su uvijek imale pravi odgovor na različite životna iskušenja i iskustva. To su Hatidža, supruga Muhammeda, a.s., Fatima, kćerka Muhammeda, a.s., Merjema, majka Isa, a.s., i Asija, supruga zlobnog Faraona. Mi smo danas na hafiskoj dovi jedne čestite djevojke koja je svoju mladost podredila učenju Kur'ana. Ona je kćerka našeg cijenjenog alima dr. Rifeta Šahinovića i kćerka je prof. Nejre. Ona je kao majka bila jedan od najvećih njenih ljudskih oslonaca, kao što je bila i kada je njen suprug hafiz Rifet učio hifz Kur'ana.

Stoga je taj ambijent kojeg je hafiza Lamija imala prije svega u svojoj kući, u svom džematu, u svojoj školi, od velike važnosti za njen uspjeh u njenom učenju Kur'ana napamet i nadam se da će biti najljepši primjer svojim vršnjakinjama i drugim djevojkama kao što su ove četiri prethodno spomenute žene uzor svim ženama svijeta - poručio je muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Nakon obraćanja muftije Kudića, hafiza Lamija je proučila kratke sure, a svi prisutni su učili tekbire i osjećali posebno ushićenje slušajući mladi lijepi glas kako recitira Božiju riječ.

Tradicija hifza je nastarija u islamu

Hafisku dovu je proučio njen muhaffiz i babo dr. Rifet Šahinović, a potom je zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes Ljevaković održao prigodno obraćanje i na kraju dodijelio hafisku diplomu hafizi Lamiji Šahinović.

- Tradicija hifza Kur'ana Časnog je najstarija tradicija u islamu općenito, jer ona počinje od momenta kada je Allah, dž.š., objavio riječi Ikre - Uči na brdu Nur u pećini Hira. Bosanski muslimani posebno njeguju tradiciju hifza od vremena kada je islam došao u Bosnu do današnjih dana i ljubav prema Kur'anu se manifestovala na razne načine. Hafiz Fadil Fazlić u svojoj knjizi o hafizima i hifzu je spomenuo da je jedan naš hafiz 66 puta prepisao Kur'an svojom rukom tokom života.

Kazao je da trend hifza u našoj domovi je u impozantnom usponu, pa imamo svake godine preko pedeset novih hafiza.

Evo i Muftijstvo bihaćko je dokaz tome, s obzirom na to da smo prije petnaestak godina imali samo jednog hafiza, a danas je to brojka koja se približava broju 50. Svi oni su dio Božijeg plana da čuvaju i očuvaju Božiju riječ, za koju je Allah, dž.š., garantovao da će je sačuvati onako kako je istu objavio. Posebno želim prenijeti selame i čestitke uvaženog reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića hafizi Lamiji, njenom muhaffizu hafizu Rifetu i cijeloj Islamskoj zajednici na ovom prostoru i zamoliti Gospodara da plodove vašeg truda nađete kod Gospodara svjetova i da se čestiti na vas ugledaju - poručio je zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes Ljevaković.

Emocije muhaffiza i babe hafize Lamije dr. Rifeta Šahinovića su na ovoj dovi zaista bile potpuno pomiješane. Doživio je svoj lični, porodični i roditeljski uspjeh, a sa druge strane, je proživljavao svojevrsnu tugu jer je isti dan trebao klanjati dženazu svojoj majci hadži Hajri koja je preselila noć uoči hafiske dove.

- Ja sam čovjek vjernik i vjerujem u Allahovo određenje. Nije se jednostavno kontrolisati u ovakvim situacijama, ali sam zahvalan Allahu što je moja majka počašćena da bude ispraćena sa ovog svijeta na dan kada njena unuka ima hafisku dovu i kada joj svi iskreno dovu uče. Ja sam danas ponosni otac svoje Lamije i zahvalan sam prije svega našem Gospodaru, Allahu, dž.š., a potom i svojoj supruzi Nejri, kao i svojoj starijoj kćerki Selmi i sinu Muhamedu, te mojoj voljenoj majci koji su bili velika podrška našoj hafizi Lamiji na njenom putu hifza - kazao je Lamijin otac.

Kao što sam zahvalan našoj medresi, cijenjenom muftiji i Islamskoj zajednici u cjelini što ulažu mnogo napora u program hifza Kur'ana Časnog. Velik je trud uložen, velika odricanja su bila u procesu stjecanja ove velike titule, ali je mnogostruko veća radost, Božiji blagoslov i osjećaj kojeg nosite sa sobom od svega što se uloži na tom putu od dana kada završite učenje pred komisijom - rekao je hafiz dr. Rifet Šahinović, prenosi Preporod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.