PRATITE SITUACIJU

Bosanski lovci na oluje upozorili: Pod uticajem smo ciklone "Luna", ne gledajte u nebo nego u meteorološki radar

U slučaju da dođe do razvoja jačih olujnih sistema kakav je npr. MCS (Mezoskalni konvektivni sistem) izgledan je i olujan vjetar u predjelima koje zahvati MCS, navode bh. lovci na oluje

E. T.

Ova ciklona je do sad odnijela 13 života, u Italiji, Austriji, na francuskoj Korzici

Foto: Ilustracija / Bosnia Storm Chasers


Bosnia Storm Chasers - prva je bh. zajednica lovaca na oluje, a sada su izdali upozorenje i pozvali građane na oprez. 

- Pod uticajem smo ciklone "Luna", koja će idućih sati i dana donijeti obilne padavine i nepogode. Pozivamo građane na oprez, posebno idućih sati te sutra. Ova ciklona je do sad odnijela 13 života, u Italiji, Austriji, na francuskoj Korzici - navode bosanski lovci na oluje te dodaju:

Vrijedi biti na oprezu

- Iako se kod nas ne očekuje takav intenzitet, vrijedi biti na oprezu jer će lokalno biti i jačih pljuskova pa su moguće i bujične poplave. U slučaju da dođe do razvoja jačih olujnih sistema kakav je npr. MCS (Mezoskalni konvektivni sistem) izgledan je i olujan vjetar u predjelima koje zahvati MCS.

Na kraju su poručili:

Temperature su u značajnom padu

- Budite u toku, ne gledajte u nebo, gledajte u meteorološki radar. Temperature su u značajnom padu. Nestabilno vrijeme zadržat će se i iduće sedmice.

Dodali su da ovo upozorenje nije službeno upozorenje državnih institucija već skretanje pažnje građanima na oprez od strane neprofitne zajednice lovaca na oluje. 

Više o temi Vrijeme

OČEKUJE SE I GRMLJAVINA
Na području BiH izdato narandžasto upozorenje zbog padavina
NA VRH

Podijeli članak na