KOMPANIJA SPACEX

Građani Hrvatske i BiH i večeras će moći vidjeti satelite Ilona Maska

Sateliti će biti vidljivi od 21:48 do 21:50 sati, a kretati će se iz smjera sjeverozapada prema jugozapadu i biti će prilično nisko nad horizontom te će biti u nešto široj formaciji nego sinoć

StarLink sateliti koji su bili vidljivi sinoć. Agencije

H. J. I.

21.8.2022

Neobično svjetlo koje se pojavilo sinoć duž hrvatske obale i uznemirilo brojne građane, moći će se vidjeti i večeras. Naime, radi se o novim StarLink satelitima kompanije SpaceX Ilona Maska (Elona Muska), a Hrvatski astronomski savez objavio je na Facebooku kako ćemo ih moći vidjeti i večeras.

- Ono što se večeras vidjelo na nebu su novi StarLink sateliti kompanije SpaceX gospodina Ilona Maska koji služe pružaju usluge globalnog Interneta. Kad ih puste iz rakete idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok se ne rašire i ne stignu svaki u svoju orbitu - objasnili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Za večeras najavljuju da će StarLinkovi biti vidljivi od 21:48 do 21:50 sati, a kretati će se iz smjera sjeverozapada prema jugozapadu i biti će prilično nisko nad horizontom te će biti u nešto široj formaciji nego sinoć.

StarLink će biti vidljiv i u BiH, barem u dijelovima gdje nije oblačno vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.