JAVNI SERVIS SRBIJE

RTS otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru nazvao konzulatom FBiH

Otvorila ga je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije Nemanjom Starovićem, te gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem

RTS piše o entitetskom konzulatu u Novom Pazaru. Avaz

E. Ć.

24.8.2022

U Novom Pazaru jučer je otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine

Otvorila ga je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije Nemanjom Starovićem, te gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

Turković je ocijenila da je otvaranje konzulata izuzetno važan, historijski korak za obje države i za građane sa obje strane granice.

Zanimljivo da je javni servis Srbije, RTS, objavio kako je "Federacija BiH otvorila generalni konzulat u Novom Pazaru".

- Federacija BiH otvorila je generalni konzulat u Novom Pazaru. Konzulat će, na osnovu sporazuma Srbije i Bosne i Hercegovine, pokrivati Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Novu Varoš, Prijepolje i Priboj.


Objava RTS-a. Screenshot

Inače, državljani Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze na teritorijama ovih općina moći će da dobiju sve usluge koje diplomatsko-konzularna predstavništva pružaju.

Veliki broj građana, predstavnika lokalnih vlasti, vjerskih zajednica te drugih uglednika i predstavnika diplomatskog kora prisustvovao je ovom historijskom činu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.