SAOPĆENJE HNS-A

Čović u Zagrebu upozorio na zapaljivu retoriku, govor mržnje i napade na hrvatski narod

Čović je na marginama Konferencije održao radne sastanke s visokim dužnosnicima s kojima je razgovarao o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini

Čović: U Zagrebu učestvovao je na Konferenciji ambasadora. HNS

A. Č.

25.8.2022

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH u Zagrebu Dragan Čović učestvovao je na Konferenciji ambasadora, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske. 

Okupljeni visoki dužnosnici razgovarali su o ulozi Republike Hrvatske i njenih predstavnika u svijetu te o položaju Hrvata izvan Republike Hrvatske.



Ozbiljni problemi

Predsjednik HNS-a Čović se obratio prisutnima tokom posebne panel rasprave, na kojoj je govorio o odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te dosadašnjoj i planiranoj saradnji.

Također, informirao je sve prisutne o ozbiljnim problemima s kojima se Bosna i Hercegovina, a posebno hrvatski narod susreće usprkos svom ustavnom statusu u najvećoj političkoj krizi nakon Dejtona.

U tom svjetlu istaknuo je kako je bitno koristi učtiv jezik diplomacije prenoseći istinu o aktualnoj situaciji u BiH te podizati svijest o alarmantnim političkim agendama koje zazivaju urušavanje Sporazuma koji je Bosni i Hercegovini donio mir.


Izmjene Izbornog zakona

Upozorio je na zapaljivu retoriku, govor mržnje i napade usmjere ne samo na legitimne predstavnike hrvatskog naroda nego i na hrvatski narod u cjelini, katoličku vjeru i hrvatske simbole. Izmjene Izbornog zakona su naznačene kao prioritet i osnova formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora, ali i povratak pomirenja između bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH.

Čović je na marginama Konferencije održao radne sastanke s visokim dužnosnicima s kojima je razgovarao o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i potrebnim koracima za ostvarenje napretka i zaštite hrvatskoga naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.