AVAZ NA LICU MJESTA

Majke Srebrenice: Naša djeca nisu nestala, za njih se zna u Srbiji i RS

Tražimo od institucija Srbije i RS, da pokažu djelić humanosti i otkriju masovne grobnice, rekao je Hafizović

S. Smajlović

30.8.2022

Majke Srebrenice - Avaz
Sa održane konferencije - Avaz
Potočari, Srebrenica - Avaz
Sa konferencije - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
+2

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba pod sloganom „Gdje su“, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, danas je upriličena konferencija za medije na kojoj je govoreno o nestalim osobama.

Na probleme pronalaska nestalih osoba, govorili su Šefket Hafizović, predsjednik UO Memorijalnog centra, predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“ iz Tuzle Nura Begović i Šuhra Sinanović, predsjednica udruženja „Žene Podrinja“ iz Bratunca.


Procesuiranje raznih zločinaca

Na svakom svakom koraku majke se pitaju gdje su naši nestali. To su pitanja, kaže Šefket Hafizović za institucije BiH, prije sve ga Tužilaštvo koje sporo radi na procesuiranju ranih zločinaca i Institut za traženje nestalih BiH.

- Tražimo od institucija Srbijei RS, da pokažu djelić humanosti i otkriju masovne grobnice, kako bi žrtve mogle biti ekshumirane, identifikovane i dostojno ukopane, a porodice žrtava dobile, kakav takav smiraj- istakao je Hafizović.

Obraćajući se velikom broju srebreničkih majki, koje su danas u Memorijalnom centru prisustvovale na obilježavanju Međunarodnog dana nestali, Munira Subašić je, između ostalog, kazala da "naša djeca nisu nestala, oni su ubijeni".

- Za njih znaju institucije u Srbiji i RS - rekla je ona. 


Nisu našle kosti

- Nažalost, mnoge majke su otišle, a nisu našle nijednu kost svojih najmiliji. Za to je odgovorno Tužilaštvo, Instituta traženje nestalih BiH, koji je politiziran i Međunarodna zajednica, koja nije spriječila zločin i genocid u julu 1995. godine - naglasila je Subašić, dodajući da majke nikada neće odustati od traženja svojih najmilijih.

Šuhra Sinanović, Predsjednica Udruženja „Žene Podrinja iz Bratunca", istakla je da se u BiH još uvijek traga za 7.600, a u Podrinju više od 1.500 nestalih

Predsjednica udruženja „Srebreničke majke“ Fazila Efendić, zahvalila se rukovodstvu Memorijalnog centra Potočari što već drugu godinu na mjestu zločina i genocida organizira obilježavanje Međunarodnog dana nestali.

- Nama je već 30 godina svaki dan nestalih - kazala je Nura Begovi, kritizirajući medije koji se nisu odazvali njihovom pozivu na ovaj skup i Međunarodnu zajednicu, čiji su predstavnici danas trebali biti s njima.

Nakon obilježavanja međunarodnog dana nestali, majke Srebrenice su položile cvijeće na spomen-obilježje, proučile Fatihu svim žrtvama genocida i u musali Memorijalnog centra klanjale podne-namaz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.