ISTRAGA U TOKU

Bolnica u Foči medicinare šalje na obuku nakon što im je ispala beba na pod

Policijskoj upravi Foča slučaj je prijavljen 20. avgusta

Univerzitetska bolnica u Foči. Agencije

A. K. / Nezavisne novine

2.9.2022

Nakon što je u Univerzitetskoj bolnici Foča tokom porođaja medicinskom radniku beba ispala na pod, jedna od mjera koja je predložena jeste da svi zaposleni na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo te u Ginekološko-akušerskoj ambulanti idu na ponovnu obuku.

Potvrđeno je to za “Nezavisne novine” iz ove zdravstvene ustanove, odakle je prošle sedmice stigla šokantna informacija, koja je zgrozila bh. javnost i upalila alarme za uzbunu.


Uzimanje podataka

Naime, policija provjerava navode prijave koja se odnosi na nesavjesno pružanje liječničke pomoći u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje je novorođenče zadobilo ozljede glave. Beba je, kako nam je u četvrtak potvrđeno iz trebinjskog tužiteljstva, još u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a iz fočanske bolnice, pozivajući se na informacije koje dobivaju od kolega, kažu da je njeno zdravstveno stanje dobro.

Univerzitetska bolnica Foča je tokom prošle sedmice Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dostavila iscrpan izvještaj sa svim podacima i postupcima provedenim u vezi s nenamjernim neželjenim događajem tokom kojeg je došlo do povređivanja novorođenčeta, rekli su za iz ove zdravstvene ustanove.

Dodaju da su proveli sve nužne radnje koje se tiču uzimanja potrebnih podataka s izjavama neposrednih sudionika događaja, od strane rukovodstva Ustanove.


Provjera procedura

Tvrde da su sve dobivene informacije proslijeđene resornom ministarstvu, s predloženim mjerama radi unapređenja postojećih protokola i procedura, s pojačanom opreznošću prilikom njihovih izvođenja. 

- Između ostalog, one podrazumijevaju ponovnu provjeru svih radnih procedura na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo i otklanjanje eventualnih nedostataka, kao i provođenje ponovne obuke svih zaposlenih na Odjeljenju kao i Ginekološko-akušerskoj ambulanti - naveli u iz Univerzitetske bolnice Foča.

I iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjećaju da su zatražili izvještaj ove zdravstvene ustanove te potvrđuju da im je Univerzitetska bolnica Foča dostavila kompletan izvještaj. 

- Izvještaj sadrži informacije koje su medicinskog karaktera i po svojoj prirodi se ne smiju iznositi u javnost - naveli su iz resornog ministarstva. Podsjećaju da je postupak utvrđivanja okolnosti pod kojima se, nažalost, ovaj događaj dogodio, već pokrenut kod nadležnih pravosudnih organa. Kako je ranije rečeno u Policijskoj upravi Foča, slučaj je 20. avgusta policiji prvo prijavio dežurni liječnik KCUS.

Policiji je rekao da je u KCUS dovezeno novorođenče s ozljedama glave, rođeno u Univerzitetskoj bolnici Foča“Istog dana otac novorođenčeta prijavio je nesavjestan rad liječnika u Univerzitetskoj bolnici Foča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.