RAZGOVOR

Janez Lenarčič, komesar EU za upravljanje krizama: BiH će imati mjesto za zajedničkim stolom

Dobiti pomoć putem ovog mehanizma ne podrazumijeva članstvo, ali će BiH dobiti mnoge pogodnosti

Lenarčič: Potrebno jačanje proširenjem. EU u BiH

Piše: A. Kukić

7.9.2022

Sporazum između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o članstvu u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu potpisali su jučer u Sarajevu ministar sigurnosti u Vijeću ministara Selmo Cikotić i komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič.


Pokrivanje troškova

Komesar Lenarčič samo za „Avaz“ objašnjava šta za BiH znači pristupanje ovom mehanizmu te koliko je Evropska unija spremna odgovoriti na krize.

- Neke krize se mogu nagovijestiti, naprimjer, krize povezane s klimatskim promjenama. Sve više ćemo imati požara, poplava, a neke su takve da ih je teško predvidjeti, poput zemljotresa. Mislim da je EU uspjela u ove posljednje dvije-tri decenije uspostaviti sistem koji dobro funkcionira, čak i u slučajevima kriza koje su neočekivane - govori nam Lenarčič.

Naglašava da su ova i prethodna godina bile rekordne kada je riječ o šumskim požarima te da je EU pokazala da je dobro pripremljena za krize. Ipak, dodaje, Mehanizam je potrebno dodatno jačati proširenjem, stoga mu je veliko zadovoljstvo što je potpisan ugovor o uključivanju BiH u Mehanizam EU za civilnu zaštitu.

Članstvo u ovom mehanizmu, govori nam, ima određene obaveze i mnoge pogodnosti.

- Očekivanja su da će BiH pružiti i drugima pomoć jer to je suština aktivnog članstva. Zatražiti pomoć kroz Mehanizam EU je nešto što može napraviti bilo koja država svijeta. Tako da, dobiti pomoć putem ovog mehanizma ne podrazumijeva članstvo, ali će BiH članstvom dobiti mnoge pogodnosti i to je politički veoma značajno, imat će mjesto za zajedničkim stolom u evropskom mehanizmu za civilnu zaštitu poput država članica. Drugo, imat će lakši pristup obučavanju, opremi, ekspertizi, a, ono što je najvažnije, u slučaju kada neka zemlja zatraži pomoć, BiH će biti u stanju da i sama pruža pomoć i u ovom slučaju Evropska komisija će pokriti 75 posto troškova - objašnjava Lenarčič.

Lenarčič je održao sastanak i s članovima Predsjedništva BiH. Kazao je da mu je bilo zadovoljstvo čuti kako svi članovi Predsjedništva BiH podržavaju ovaj korak.


Zajednički duh

- Mislim da je ovo dobar primjer koji će, nadam se, da potiče i napredak na drugim poljima gdje EU očekuje određene reforme u BiH. Na ovom primjeru smo vidjeli da vlasti BiH mogu raditi u zajedničkom duhu da provedu procedure brzo i efikasno. Mislim da je to dobra priča koja će biti primjer i za ostala područja saradnje s EU - zaključuje Lenarčič.


Evropska porodica

Pitali smo ga kako gleda na želju BiH za pridruživanjem Mehanizmu EU za civilnu zaštitu.

- Mislim da je to dokaz želje BiH da pripada evropskoj porodici, ja se tome radujem. Sigurno je da je mjesto BiH u EU i ovo je jedan mali, ali značajan korak ka tom putu - kaže Lenarčič.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.