IZJAVA ZA AVAZ

Magazinović o ukidanju akciza: Čini se da je prvi put kampanja saveznik građana

Ukoliko predsjedavajući domova u kraćem periodu ne sazovu sjednice, sazvat ćemo ih mi poslanici svojim potpisima, kazao je Magazinović

Saša Magazinović: Ne mogu da razumijem zastupnika građana koji traži način kako da njegovom komšiji, prijatelju i sugrađaninu gorivo ne bude jeftinije. ARMIN DURGUT / PIXSELL

Piše: S. Spahić

12.9.2022

Zajednička Komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH usaglasila je tekst izmjena Zakona o akcizama, kojim bi se akcize na gorivo ukinule na period od šest mjeseci, čime bi se došlo do pojeftinjenja cijene do 50 feninga. Ovu odluku sada trebaju potvrditi oba doma.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović je u Predstavničkom domu PSBiH predložio ovaj prijedlog još u martu, a kako je kazao za portal "Avaza" da mu se čini da je predizborna kampanja prvi put saveznik građana, kako bi dobili nešto što su trebali dobiti još u martu.

- Od 9. marta, kada je Predstavnički dom u hitnoj proceduri usvojio ovaj SDP-ov prijedlog, traje borba da to isto uradi i Dom naroda. Nema šta nisu pokušali, prije svega ljudi iz SNSD-a, da to zaustave. Ne mogu da razumijem zastupnika građana koji traži način kako da njegovom komšiji, prijatelju i sugrađaninu gorivo ne bude jeftinije do pola marke i da glasa protiv takvog prijedloga -  rekao je Magazinović za portal "Avaza".

SNSD bojkotvao sjednicu

Danas je jednoglasno, bez prisustva predstavnika SNSD-a, usvojen prijedlog koji je prošao proceduru u Predstavničkom domu još u martu.

- Usvojen je prijedlog SDP-a da gorivo bude jeftinije šest plus tri mjeseca, a ne SNSD-ov prijedlog od mjesec dana. Ovo je konačni tekst zakona i njega trebaju potvrditi domovi. Ukoliko predsjedavajući domova u kraćem periodu ne sazovu sjednice, sazvat ćemo ih mi poslanici svojim potpisima - istakao je Magazinović za "Avaz".

Smatra da bi djelovalo samoubilački da oni koji su glasali ranije protiv ovog prijedloga, da to ponove i u predizbornoj kampanji, pa je stoga dobro došao ovaj predizborni period. 

"Bar malu nepravdu ćemo ispraviti"

SNSD-ovi predstavnici u Komisiji se nisu pojavili na sjednici.

- Oni se nisu pojavili, bojkotovali su, ali to nam nije bila prepreka da prvo odbijemo prijedlog da ova mjera traje samo mjesec, a onda i jednoglasno usvojimo prijedlog da mjera traje šest mjeseci sa mogućnošću produženja od tri mjeseca - pojasnio je Magazinović za "Avaz".

Interesantno je da su delegati HDZ-a u Domu naroda BiH prihvatili amandman Dušanke Majkić da ova mjera traje samo mjesec, a danas su bili za opciju od šest mjeseci, a to je prokomentarisao i poslanik Saša Magazinović:

- I danas sam kolegama, malo ozbiljno, a malo kroz šalu, rekao da se ne bi doveli u ovako ozbiljnu situaciju da ste nas svi podržali u martu, a u martu je gorivo bilo jeftinije nego što je sada. Postoji potreba da država učini bilo šta za građane, a to ova država nije još uvijek učinila i ovim prijedlogom, koji nažalost nije došao od vlasti, nego od opozicije, ćemo bar malu nepravdu ispraviti. Drago mi je da su svi koji su bili tu, uključujući i HDZ, glasali da imamo jeftinije gorivo na šest plus tri mjeseca - zaključio je Magazinović za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.