REAKCIJE

Zvizdić objasnio Krišto: BiH nije "državna zajednica" niti su entiteti "države"

BiH je nezavisna, cjelovita, demokratska i evropska država svih patriotski orijentiranih ustavnih naroda i građana, i neće biti nikakvih etnoteritorijalnih podjela niti zajednica, istakao je Zvizdić

Zvizdić poručio Krišto: Prije svega i iznad svega država BiH. Avaz

H. J. I.

13.9.2022

U Jajcu je danas obilježena 27. godišnjica oslobođenja tog grada. Obilježavanju je prisustvovala i delegacija HDZ-a BiH, a prisutnima se obratila Borjana Krišto, kandidatknja HNS-a za člana Predsjedništva BiH. 

Krišto je BiH nazvala "državnom zajednicom tri konstitutivna naroda" a na ovu njenu izjavu je reagirao zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić.  

- Danas je kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, po uzoru na svoje koalicione partnere iz SNSD-a, nazvala BiH "državnom zajednicom".

Upotreba ovakve antiustavne sintagme je još jedna potvrda opravdanosti mog zahtjeva za ocjenu ustavnosti kojim će se korištenje termina "zajedničke institucije" i "državna zajednica" proglasiti neustavnim. Očekujem da Ustavni sud što prije donese takvu odluku.


I da ponovimo lekciju za one koji negiraju državnost BiH. BiH nije "državna zajednica" niti su entiteti "države" nego samo administrativno - teritorijalne jedinice u sastavu BiH. I ništa više.

BiH je država koja ima svoj teritorijalni integritet, suverenitet, političku neovisnost i međunarodnopravni subjektivitet. Ne postoje, niti će ikada postojati "zajedničke institucije", nego samo institucije države BiH.

Dakle, BiH je nezavisna, cjelovita, demokratska i evropska država svih patriotski orijentiranih ustavnih naroda i građana, i neće biti nikakvih etnoteritorijalnih podjela niti zajednica. Prije svega i iznad svega država BiH - napisao je Zvizdić na Twitteru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.