ODRŽAN SASTANAK

Guverner Centralne banke BiH: Saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama od izuzetnog značaja za BiH

Svrha organizovanja sastanaka je razgovor o pitanjima bitnim za zemlje članice konstituence

Softić tokom današnjeg obraćanja. CBBIH

A. O.

15.9.2022

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić danas je učestvovao na sastanku holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, čiji je domaćin ove godine Bosna i Hercegovine.

Sastanku u Sarajevu su, uz delegaciju Bosne i Hercegovine, prisustvovale i delegacije još 14 zemalja članica holandsko-belgijske konstituence: Belgije, Bugarske, Hrvatske, Jermenije, Kipra, Gruzije, Izraela, Luksemburga, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Holandije, Rumunije i Ukrajine. Delegacije u pravilu predvode ministri finansija/guverneri zemalja članica u Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci, te guverneri centralnih banaka zemalja članica konstituence.


Održana konferencija. CBBIH

Sastanci konstituence održavaju se svake godine u nekoj od zemalja članica, a ovo je drugi put da se ovakav sastanak održava u Bosni i Hercegovini. Svrha organizovanja sastanaka je razgovor o pitanjima bitnim za zemlje članice konstituence. 

To je, također, prilika i za ministre finansija i guvernere centralnih banaka zemalja članica konstituence da razgovaraju o ekonomskim pitanjima, više generalne prirode o kojima konstituenca treba imati zajednički stav na sastancima izvršnih direktora MMF-a i SB.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.