SAOPĆENJE

Delegacija CIK-a BiH boravila u Tirani: Izazovi i dobre prakse elektronske identifikacije birača

Cilj pilot projekta je uz korištenje elektronskog sistema identifikacije birača spriječiti zloupotrebe vezane za identitet birača

Sa održane radionice. CIK BiH

A. O.

21.9.2022

Delegacija Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine koju čine predsjednik Suad Arnautović i članovi Irena Hadžiabdić i Željko Bakalar boravila je u Tirani na dvodnevnoj radionici o izazovima elektronske identifikacije birača koju je organizirao OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u okviru OSCE/ODIHR-ovog Projekta „Podrška izbornim reformama na Zapadnom Balkanu“.

Naziv radionice je „Regionalne perspektive za elektronsku identifikaciju birača – izazovi i dobre prakse“, a fokus debate je bio na pravnom okviru neophodnom za uspostavu sistema elektronske identifikacije birača uključujući međunarodne standarde i dobre prakse za ažuriranje procesa i zaštitu podataka.


Finansijska i tehnička podrška

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović je u svom referatu predstavio portal e-Izbori i dosadašnje aktivnosti Centralne izborne komisije BiH na unapređenju izbornog procesa u BiH. Istakao je da Centralna izborna komisija BiH uz finansijsku i tehničku podršku Delegacije Evropske Unije u BiH planira u prvoj polovini 2023. godine provesti dvokomponentni pilot projekat. 

Cilj pilot projekta je uz korištenje elektronskog sistema identifikacije birača spriječiti zloupotrebe vezane za identitet birača kao što su glasanje u ime druge osobe, višestruko glasanje i zloupotrebu glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta ali i brži transfer izbornih rezultata sa biračkih mjesta do općinskih/gradskih izbornih komisija i Centralne izborne komisije BiH (Glavnog centra za brojanje).


Pilot projekat

Pilot projekat će biti proveden na 165 biračkih mjesta iz deset izbornih jedinica širom Bosne i Hercegovine.

Delegacija Centralne izborne komisije BiH je boravak u Tirani iskoristila da održi sastanke sa predsjednicima državnih izbornih komisija iz Albanije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, sa predstavnicima Republičke izborne komisije Srbije, kao i sa ekspertima OSCE/ODIHR-a za izbore. Na poziv predsjednika Centralne izborne komisije Albanije Ilirjana Celibashija delegacija Centralne izborne komisije BiH je obišla i sjedište Centralne izborne komisije Albanije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.