NAROD GLEDA

Svetlana Cenić za "Avaz" o sadaka mjerama: Premijeri dijele naše pare

Novalić priča o uspjesima, a nama nikad teže i nikad gore nije bilo

Piše: Al. Bajramović

25.9.2022

Cenić: Cilj je doći do glasova. Agencije

Desetine miliona maraka koje vlade entiteta uoči izbora isplaćuju kroz jednokratnu novčanu pomoć neće riješiti probleme penzionera, socijalno ugroženog i nezaposlenog građanina, kaže doktorica ekonomskih nauka Svetlana Cenić.


Nema rješenja

Nakon penzionera, boračkih populacija, mladih, socijalno ugroženih pomoć u iznosu od 100 KM najavljena je i za nezaposlene.

- Stotinu maraka se potroši za tren, a ništa se ne dobije. Platite dva računa za komunalne usluge, možda mjesečno grijanje za neki prosječan stan, tako da suštinski ništa neće biti urađeno. Ide zima, pelet, drvo i ugalj skupi, ne možemo svi na struju jer bi „iskočio“ sistem, a ne vidim da neko nudi rješenja - ističe Cenić.

Izostaju sistemska rješenja, a milostinjom, pa i brojnim najavama rasta penzija i plaća te svakojakog blagostanja vlasti pokušavaju kupiti povjerenje birača.

- I premijer FBiH i premijer RS, svi učestvuju u kampanji jer su obojica kandidati. I dijele pare. Slušala sam gospodina Novalića da ćemo 2026. godine imati 32 posto veći BDP. Ide nekih milijardi i milijardi ulaganja u energetski sektor, a ne znam odakle kad rudnici duguju više od 900 miliona KM. Obojica pričaju o uspjesima, a nama nikad teže i nikad gore. Sistemskih rješenja nema, nego je cilj doći do glasova, a to znaju raditi i sistematično i sistemski - kaže Cenić.


Kupuju podršku

“Transparency International” objavio je da vlasti u BiH dijele više od 250 miliona KM pokušavajući kupiti podršku birača te da se javni resursi masovno zloupotrebljavaju tokom kampanje.

- Zamislite da je taj novac uložen u podizanje kupovne moći, da se ljudima obezbijedi da imaju sigurno snabdijevanje energijom, toplotom ili bilo čim. Ja bih za te ljude glasala odmah. Najjača kampanja tek iduće sedmice. Iduće sedmice u ilegali i ko preživi - govori Cenić.

Navodni sukob

Indikativnom smatra najavu Izetbegovića da je, iako izbori još nisu ni održani, Jelka Milićević mogući kandidat za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

- Ko još ima zabluda? To je ono što stalno gledamo – navodni sukob SDA i HDZ-a, a ustvari odličnu saradnju Izetbegovića i Čovića. Supruga gospodina Izetbegovića je dobila podršku HDZ-a, a HDZ-u je SDA prepustila i finansije i sve ostalo - zaključuje Cenić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.