EU ZASTUPNIK

Tonino Picula, izvjestilac za proširenje EU: Pristup zajedničkim fondovima

BiH je posljednji iskorak napravila 2016., kad je predala zahtjev za članstvo

Picula: Smanjiti mogućnost blokada. Facebook

Piše: Al. B.

14.10.2022

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta prekjučer je usvojio izvještaj o novoj strategiji proširenja EU zastupnika i izvjestioca za strategiju proširenja EU Tonina Picule.

Usvojene su i preporuke kojima se, između ostalog, osigurava lakši i brži put zemalja aspirantica prema statusu kandidata i članstvu u EU.

- Želimo smanjiti mogućnost da država članica blokira kandidatkinju na njenom putu. Tražimo da se tokom pregovora država kandidatkinja uvede u neke sektore kao da je članica, da ima pristup zajedničkom tržištu i nekim fondovima. Jedna od inovacija je da svaka zemlja dobije svog glavnog pregovarača od EU - kaže Picula za “Avaz”.

Podsjeća da je politika proširenja u prošlosti bila jedan od najuspješnijih instrumenata EU kojim je ona širila svoj utjecaj, osiguravala mir na kontinentu, ali da je u posljednjih 10-15 godina bila značajno usporena.

- BiH je posljednji iskorak napravila 2016., kad je predala zahtjev za članstvo, a nakon toga možemo samo govoriti o krizama u kontinuitetu. Ovo je ispružena ruka BiH. Postoji ogroman raskorak između iskazanih ambicija većine političara u BiH i tužne prakse koja svjedoči o nedostatku kulture saradnje. Jača samo kultura sukobljavanja. To ne zvuči ohrabrujuće - kaže Picula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.