DŽAKULA POTVRDIO

BiH naplatila milijardu i 71 milion više nego lani: Prihodi sve veći, a narodu sadaka

U prvih devet mjeseci ove godine naplaćeno sedam milijardi i 349 miliona KM

Džakula: Novca ima dovoljno za sve. Fena

Piše: Al. Bajramović

18.10.2022

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je u prvih devet mjeseci ove godine naplatila sedam milijardi i 349 miliona KM, što je za milijardu i 71 milion više nego u istom periodu prošle godine, koja je bila rekordna.

Kazao je ovo za „Avaz“ direktor UIOBiH Miro Džakula.  


Siva ekonomija

- Rastemo stopom od oko 20 posto, mnogo više nego što je i inflacije, ali i mnogo više nego druge porezne administracije u okruženju. Ovo su podaci koji definitivno pokazuju da je siva ekonomija znatno smanjena i da Uprava, sa svojim aktivnostima na sprečavanju korupcije i grupom za razbijanje krijumčarenja, postiže izuzetne rezultate - dodao je Džakula.

O prijedlozima za smanjenje PDV-a za osnovne životne namirnice, ali i ukidanje akciza mjesecima se vode diskusije bez rezultata, a Džakula smatra da se radilo više o predizbornoj retorici.

Danas imamo apsurdnu situaciju da, pored punih budžetskih kasa, građani sve teže žive. Vlasti im daju sadaku u iznosima od po 100 KM.

- Preporuka vladama je da se malo odgovornije ponašaju prema trošenju novca, a novca ima dovoljno za sve. Uprava se postarala da ostvari dovoljne prihode da svi mogu normalno živjeti u ovoj državi - rekao je Džakula.


Težak položaj

Ponovo je istakao činjenicu da je u raspodjeli prihoda država u mnogo lošijem položaju od entiteta, zbog čega su i uposlenici u institucijama BiH u težem položaju od svojih kolega u entitetima, pa čak i pojedinim kantonima.

- To nije dobro i potrebno je popraviti status uposlenika u državnim institucijama, a posebno u UIO. Ne bih rekao da se to radi planski ili neplanski - kazao je Džakula.

Neraspoređeno 200 miliona KM

Po osnovu akciza na naftu i naftne derivate, BiH trenutno ima blizu 200 miliona KM neraspoređenih sredstava.

- Ta sredstva su namijenjena za puteve i autoputeve, a „čekaju“ na jedinstvenom računu zato što se nije dogovorila raspodjela. Za to vrijeme entitetske institucije uzimaju kredite od poslovnih banaka i plaćaju kamate - upozorio je Džakula.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.