SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Eskobar: Podržavam Šmitovu odluku da iskoristi Bonske ovlasti

Visoki predstavnik ima nezavisni mandat koji je zacrtan u Dejtonu i mi podržavamo ne samo kontinuirano prisustvo visokog predstavnika, već i njegove ovlasti, rekao je Eskobar

Gabrijel Eskobar. Printscreen / YouTube

H. J. I.

19.10.2022

Specijalni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) podržao je odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da u izbornoj noći nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava entiteta FBiH.

U intervjuu za kosovski Kanal 10 na pitanje novinara Džemaila Redže (Xhemaila Rexhe) da se izjasni o korištenju Bonskih ovlasti, Eskobar je odgovorio:

- Da. Podržavam. Podržavam. Visoki predstavnik ima nezavisni mandat koji je zacrtan u Dejtonu i mi podržavamo ne samo kontinuirano prisustvo visokog predstavnika, već i njegove ovlasti - rekao je Eskobar. 

Na konstataciju Redže da se u Bosni i Hercegovini Šmitova akcija ocjenjuje kao akt segregacije, Eskobar je uzvratio da to nije tako.

- Malo je kompliciranije od toga. Još uvijek postoje neke strukture u okviru Dejtona, ali i Ustava BiH koje generiraju podjele vlasti između konstitutivnih naroda i Ostalih. I on je unutar takvog limitiranog prostora izveo svoju akciju - rekao je Eskobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.