SEDAM GODINA SUĐENJA

Institut iz Kanade o presudi u slučaju "Strpci": Pravda je samo djelimično zadovoljena

Zločin u Štrpcima je jedan od dokaza agresije Republike Srbije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, navode iz Instituta

Institut za istraživanje genocida Kanada traži od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se još više angažuje u argumentaciji zločina. AVAZ / BIRN

A. O.

21.10.2022

Institut za istraživanje genocida Kanada reagirao je o sudskoj presudi u slučaju "Štrpci".

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti: 

- Sud Bosne i Hercegovine je nakon punih sedam godina suđenja izrekao prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske RS osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., koji su ubijeni na području Višegrada.

Na žalost Sud Bosne i Hercegovine je Luku Dragičevića oslobodio optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.


Institut za istraživanje genocida Kanada traži od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se još više angažuje u argumentaciji zločina, kako bi Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine i Dragičevića proglasilo krivim.

Zločin u Štrpcima je jedan od dokaza agresije Republike Srbije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Podsjećamo također da ubistva i likvadacije koje su se desile dvadesetorici putnika iz voza samo zato što nisu pripadali srpskom narodu zadovoljavaju elemente iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine.

Žrtve zločina u Štrpcima i dalje ostaju nevidljive u praksama memorijalizacije na državnom nivou Republike Srbije. Srbija se fokusira isključivo na srpske žrtve i glorifikuju ulogu vojske, kao i osuđene i neosuđene ratne zločince. To je velika prepreka boljoj budućnosti svih država u regionu, saopćeno je iz Instituta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.