POLITIČKI ANALITIČAR

Adnan Huskić za "Avaz": Zahvaljujući onima koji se busaju u prsa da su zaštitnici građanske države, BiH se odmiče od zapadne demokratije

Bez obzira koliko se građani pokušavali mobilizirati oni su apsolutno nezainteresirani za cijelu stvar što apsolutno i treba da bude slučaj, kazao je Huskić

Huskić: Ja ovdje Šmita ne vidim kao nekog slugu kršćanskih interesa. avaz

Piše: A. Bajramović

25.10.2022

Iako većini građana nisu jasni ni povod ni smisao, protesti pred zgradom OHR-a u Sarajevu postaju redovna pojava. 

Koliko je ovakav način iskazivanja nezadovoljstva zbog odluka Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koristan ili kontraproduktivan po interese BIH za portal "Avaza" komentira politički analitičar Adnan Huskić, koji kaže da je već po broju prisutnih na jučerašnjim protestima jasno da reakcija izostaje.


Pogrešan put

- Bez obzira koliko se građani pokušavali mobilizirati oni su apsolutno nezainteresirani za cijelu stvar što apsolutno i treba da bude slučaj. Govoriti o tome da se ovdje pokušava ići na ruku HDZ-u, koji je u vlasti kontinuirano 25 godina, sa kraćim prekidima s kojima je bila suočena i SDA, potpuno je iluzorno. Dakle, treba biti oprezan po pitanju kome se okreću leđa u cijeloj ovoj priči, znajući koje države stoje iza ovoga i koje su države realno, suštinski i praktično pokazale da su na strani BiH. Možda ne na strani vizije BiH koju neki imaju, ali se mora postaviti pitanje koliko je ta vizija realna s obzirom da se mi odmičemo prije nego pomjeramo prema jednom idealtipskom standardu zapadne liberalne demokratije i to zahvaljujući ljudima koji se busaju u prsa da su najveći zaštitnici građanske države u BiH - kazao nam je Huskić.

On ističe da je pokušaj zloupotrebe pozicije većinskog naroda u FBiH pogrešan put.


Propale i uzaludne politike

- Ja ovdje Šmita ne vidim kao nekog slugu kršćanskih interesa, pogotovo mi na živce ide priča da se ovdje radi o pokušaju neke kršćanske kontrole nad muslimanima ili tako nešto, što nekoliko "megafona" ove potpuno propale i uzaludne politike desno od SDA pokušava propagirati. Naprosto se radi o potpunom nerazumijevanju političke situacije i pozicije u kojoj se trenutno kao društvo i država nalazimo - ističe Huskić.

Naš sagovornik zaključuje da je odluka Visokog predstavnika, koliko HDZ-u pogodovala i SDA i da tu treba tražiti razlog njenog odustajanja od sporazuma u Neumu i dovela do toga da Šmit nametne odluke koje su sada aktuelne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.