NOVINAR AVAZA

Hadžović komentarisao kritike upućene OHR-u: Šmit nije uveo nejednaku vrijednost glasa

Tendencija naroda je da onda kada se osjećaju manjinom, tada se homogenizuju oko jedne političke stranke, kazao je

Danijal Hadžović: HDZ je dobio veliku većinu hrvatskih glasova. N1

S. S. / N1

25.10.2022

Novinar i politički komentator Danijal Hadžović gostovao je u Danu uživo na N1, te komentarisao jučerašnje proteste pred zgradom OHR-a u Sarajevu.

Hadžović, novinar Dnevnog avaza, rekao je da su najave pojedinih novinara i aktivista o tome kako je potrebno osvojiti šest "hrvatskih ruku" u Klubu Hrvata, omogućile HDZ-u najveću vlast u historiji.

HDZ ima većinu hrvatskih glasova

- HDZ je dobio veliku većinu hrvatskih glasova, a sada imaju najveću vlast, osim Predsjedništva BiH. Nekada je HDZ imao opoziciju, a sada je nema. Počelo je dolaziti do pluralizma, dešavale su se promjene. Tendencija naroda je da onda kada se osjećaju manjinom, tada se homogenizuju oko jedne političke stranke. Bošnjaci su se u Kraljevini Jugoslavije bili organizovali oko Jugoslovenske muslimanske organizacije, a jedini pluralizam postojao je kod Srba koji su kao najbrojniji narod glasali između dvije stranke - rekao je novinar Danijal Hadžović.

On je rekao da podržava pravo svakog građanina da protestvuje, ali da tvrdnje o tome da je Šmit (Schmidt) uveo "aparthejd" nisu tačne.

- U medijima smo vidjeli dvije ozbiljne analize o Šmitovim izmjenama. Jednu je napisao profesor Kukić, a drugu profesor Komšić. Tvrdnje o tome da je Kristijan Šmit uveo nejednaku vrijednost glasa ne stoje jer je ova praksa važila od Vašingtonskog sporazuma - rekao je Hadžović.

Etničko predstavljanje ugrađeno u Ustav BiH

Dodao je da je princip etničkog predstavljanja ugrađen u Ustav BiH.

- Kristijan Šmit ne može mijenjati Ustav - rekao je Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.