AVAZ SAZNAJE

Na prijedlog ministra Nermina Džindića: Vlada ograničila povećanje cijena električne energije privrednim subjektima

Parlament je usvojio Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji koji je stupio na snagu dana 6. 1. 2022. godine

Odluka o ograničenju povećanja cijena električne energije. Avaz

Piše: H. J. I. - A. Č.

27.10.2022

Na prijedlog Nermina Džindića, ministra energije, rudarstva i industrije Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o ograničavanju povećavanju cijene električne energije za privredne subjekte za narednu godinu. 

Razlog za donošenje odluke je taj što je Elektorprivreda BiH počela slati privrednim subjektima ugovore veće od 500 do 800 posto. Ovim prijedlogom Džindića koji je usvojila Vlada FBiH, cijena električne energije će biti ograničena do 20 posto. 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ograničava tokom 2023. godine povećanje cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se isto odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže, navodi se u ovoj odluci Vlade. 

Podsjećanja radi, Parlament je usvojio Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji koji je stupio na snagu dana 6.1. 2022. godine. 


Faksimil Odluke koju je donije la Vlada na današnjoj sjednici. Avaz

Radi se o zakonu kojim je data mogućnost privremene regulacije cijena električne energije, na način da: "... ukoliko dođe do poremećaja na tržištu električne energije na način da se cijena snabdjevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca poveća za više od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, Vlada Federacije je u obavezi da posebnom odlukom ograniči porast cijene snabdijevanja električnom energijom do 20 posto maksimalno, pri čemu se isto odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže."

S tim u vezi, Vlada Federacije BiH je početkom 2022. godine, na 237. hitnoj sjednici donijela "Odluku o ograničavanju povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom", a kojom je tokom 2022. godine ograničila povećanje cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se isto odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže.

Pored navedenog, prethodnom Odlukom, Vlada Federacije BiH je bila zadužena da nakon proteka vremena od 3 mjeseca napravi analizu efekta, te predloži eventualno neke korekcije i dostavi Parlamentu Federacije BiH na raspravu i izjašnjenje.

Vlada Federacije BiH je razmatrala i prihvatila Informacije FMERI o efektima primjene Odluke, te je bila zadovoljna efektima primjene iste.

Kako se situacija u odnosu na period kada je donesena navedena/važeća Odluka nije promijenila, predlaže se donošenje nove Odluke i za 2023. godinu.

Važno je napomenuti da je donošenje predmetne Odluke podržano je od strane Udruženja poslodavaca. Imajući u vidu navedeno predlaže se da Vlada FBiH donese Odluku u predloženom tekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.