LIDER NIP-A

Konaković o pismu upućenom Šmitu: Vrlo precizno definisan problem funkcionisanja Vijeća naroda u RS

Onako kako smo govorili tokom pregovora u Neumu kad su pregovarači tražili da model Vijeća naroda iz RS prepišu u Federaciju BiH, a sve zbog jeftinih političkih poena, sve zbog predizbornog populizma, naveo je Konaković

Elmedin Konaković. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

28.10.2022

Predsjednici deset političkih partija (SBiH, SDP, SDA, SBB, DF, GS, PDA, BH Zeleni, SD i NES) okupljenih oko Pokreta za državu u Republici Srpskoj, uputili su pismo visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) od kojeg traže da OHR upotrijebi Bonske ovlasti i u vezi sa funkcioniranjem Vijeća naroda RS.

Povodom ovog pisma, oglasio se Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde na svom Facebooku. 

- "Umjesto toga uspostavljena su asimetrična rješenja u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska, čime je vlastima u entitetu RS omogućeno da nastave provoditi otvoreni aperthejd, diskriminaciju i dominaciju nad građanima nesrpske nacionalnosti. Tim rješenjima, Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS, unatoč spomenutoj odluci Ustavnog suda BiH kojom im se garantira ravnopravnost, onemogućen je izbor vlastitih predstavnika i efikasna zaštita vitalnog nacionalnog interesa. Eklatantan primjer među mnogima je protivustavno uskraćivanje prava na bosanski jezik."


Dio iz pisma koje su predstavnici Pokreta za državu poslali Kristijanu Šmitu. Vrlo precizno definisan problem funkcionisanja Vijeća naroda u RS.

Onako kako smo govorili tokom pregovora u Neumu kad su pregovarači tražili da model Vijeća naroda iz RS prepišu u Federaciju BiH, a sve zbog jeftinih političkih poena, sve zbog predizbornog populizma.

Zbog stava koji su danas iznijeli potpisnici, među njima SDA i DF, bombardovala me medijska mašinerija režima, plaćeni novinari i botovi. Danas isto govore.

Danas kad je nametnuto rješenje mnogo lošije od prijedloga u Neumu - napisao je Konaković na Facebooku. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.