ISTEKLI SVI ROKOVI

Velibor Milivojević iz SNSD-a otkrio zbog čega su imena ustaša ostala na ulicama Mostara

Svjedoci s­mo da i više od tri mjeseca od donošenja odluke, a i mjesec nakon isteka svih rokova u Mostaru nema promjene, kaže on

Mostar. Avaz

Piše: E. Ma.

29.10.2022

Na mostarskim ulicama i dalje stoje table sa imenima sljedbenika ustaškog režima iako su istekli svi rokovi za preimenovanje, zbog čega će ovo pitanje ponovo biti otvoreno u ponedjeljak na zasjedanju Gradskog vijeća Mostara.

Iako je i međunarodna zajednica tražila da se uklone sporni nazivi, a odbornici u mostarskom Vijeću 14. jula ove godine usvojili usaglašeni prijedlog ranije formirane radne grupe,još uvijek nisu promijenjene table. 

Nadležnima je ostavljen precizan rok do kada treba da tu odluku sprovedu u djelo na terenu, ali sporne table, kako je za “Glas” potvrdio i zamjenik predsjednika mostarskog Gradskog vijeća Velibor Milivojević (SNSD), koji je bio i član radne grupe zadužene za promjenu naziva ulica u tom gradu, još nisu zamijenjene.

Nisu ispunili obaveze

- Provjerili smo i stare table još su tu i nakon toliko vremena iako smo svi s radošću na toj sjednici Gradskog vijeća dočekali zrelost da krenemo u izmjenu naziva ulica. Tada smo donijeli odluku o izmjeni naziva ukupno šest ulica koje nose imena predstavnika fašističkog režima. Svi smo očekivali da će nadležne službe u zadatim rokovima ispuniti svoje obaveze, ali to se nije desilo - istakao je Milivojević.

Podsjetio je da je nakon odluke Gradskog vijeća to tijelo imalo obavezu da u roku od 30 dana nadležnoj službi za katastar - odjeljenju za urbanizam i građenje da instrukcije o predmetnoj izmjeni naziva ulica.

- Gradsko vijeće je to uradilo. Služba je nakon toga imala 30 dana da upiše u registar, označi i uredi kućne brojeve i nazive ulica u skladu sa odlukom koja je usvojena. Nažalost, svjedoci s­mo da i više od tri mjeseca od donošenja odluke, a i mjesec nakon isteka svih rokova u Mostaru nema promjene. Sporni nazivi su još tu - kaže Milivojević.

Imajući u vidu takav rasplet, odnosno zaplet situacije, ovo pitanje moglo bi, kako je najavio, ponovo biti otvoreno na sjednici Gradskog vijeća koja je planirana za ponedjeljak.

- Sigurno će jedno od mojih odborničkih pitanja biti upravo naznačeno ka nadležnoj službi. Tražit ću odgovor, ali i krivca jer nije sprovedeno u djelo ono što je Gradsko vijeće usvojilo - zaključio je Milivojević.


Nema nijedne žene

Ulici Mile Budaka treba da, prema odluci gradske vlasti, bude vraćen njen prvobitni naziv - Alekse Šantića, a Vokića i Lorkovića mijenja ime u Tina Ujevića. Rafaela Bobana biće fra Ljudevita Laste, a brisanjem imena Đure Spuževića svoju ulicu dobija poznati mostarski karikaturista Ismet Ico Voljevica. Dosadašnja ulica Jure Francetića biće preimenovana u Humsku, a ulica Tabornika Ive Zelenike zvat će se Ciglana.

Predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću Vlatko Marinović rekao je ranije da se ovim i sa imena grada skida višegodišnja stigma, a šef Kluba Bošnjaka Zlatko Guzin da se konačno našla volja da bude riješen veliki problem.

O nazivima ulica u Mostaru sigurno će se još, i pored odluke o promjeni onih u kojima su imena pripadnika ustaškog režima, raspravljati. Odbornica Irma Baralija je na ranijoj sjednici Gradskog vijeća postavila pitanje zašto među imenima ulica nema nijedne žene, tako da je predloženo da i žene koje su ostavile traga u gradu dobiju ulicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.