TUZLA

Obilježena 30. godišnjica smrti kapetana Hajre

Kapetan Hajro dobitnik je priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka”

A. Č.

30.10.2022

Obilježena je 30. godišnjica smrti Hajrudina Mešića u narodu poznatog kapetana Hajre - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Obilježena je 30. godišnjica smrti Hajrudina Mešića u narodu poznatog kapetana Hajre, jednog od najvećih sinova koje je Bosna i Hercegovina ikada imala.

Prije 30 godina, 30. oktobra 1992. godine, prestalo je kucati srce Hajrudina Mešića. Bio je to dana kada su se borci Hajre kapetana pokušali spojiti sa jedinicama u opkoljenoj Kamenici i drugim jedinicama iz Srebrenice. Akcija je tekla po planu, jedinice Hajre kapetana bile su nadomak cilja.

U eksploziji granate u rejonu Nezuka, jedan geler pogodio je Hajru kapetana u leđa i ubio. Uslijedio je šok, očaj, bol, panika… Akcija je zaustavljena, a jedinice Armije RBiH nikada se više nisu uspjele spojiti sa srebreničkim jedinicama i tako spriječiti pripremljeni genocid, koji će horde krvnika Radovana Karadžića i Ratka Mladića realizirati u julu 1995. godine.


Plemenita misija

Nakon pogibije Hajre kapetana, brigada koju je oformio i koja je nosila naziv Prva teočanska, preimenovana je u 255. brdsku brigadu “Hajrudin Mešić”, koja će kasnije postati i slavna.

Njegovi saborci ispričali su kako je Hajro kapetan, dan prije pogibije, pjevao pjesmu o Zmaju od Bosne, a zbog neviđene hrabrosti i odanosti zemlji Bosni za života je stekao ime Zmaja od Majevice.

Hajrudin Mešić poginuo je u plemenitoj misiji, pokušavajući otvoriti koridor prema Srebrenici, kako bi pomogao opkoljenom i napaćenom narodu Kamenice, koji je mjesecima umirao od gladi i svakodnevnog žestokog granatiranja. Tog 30. oktobra 1992. godine Bosna i Hercegovina je ostala bez jednog od najvećih svojih sinova.

Zlatni ljiljan

Kapetan Hajro dobitnik je priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka”, a posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala Armije R BiH i odlikovan Ordenom narodnog heroja oslobodilačkog rata Armije R BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.