INSTITUT ZA NESTALE BIH

Na području Bratunca i Srebrenice ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH

Dio lobanje. INSTITUT ZA NESTALE OSOBE BIH

A. O. / Anadolija

31.10.2022

Portparol Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić izjavila je da su posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na dvije različite lokacije, na području općina Srebrenica i Bratunac.

- Posmrtni ostaci jedne žrtve ekshumirani su na lokalitetu Osmače kod Srebrenice. Pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na tom području ubijena 1993. godine - kazala je Fazlić.


Dio lobanje

Prema njenim riječima, pretpostavlja se da se radi o mlađoj ženskoj osobi, a posmrtni ostaci, odnosno dio lobanje pronađen je na površini terena.

Posmrtni ostaci druge žrtve su ekshumirani na lokalitetu Buljim, općina Bratunac. Prema informacijama Instituta, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na tom lokalitetu ubijena u genocidu koji je u Srebrenici počinjen 1995. godine.


Prebačeni u Komemorativni centar

Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli gdje će se obaviti njihova obrada kao i izuzimanje koštanih uzoraka radi identifikacije putem DNK analize.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.