UPUTILI PISMO EU KOMISIJI

Europarlamentarci osudili napad Čegara na novinare CIN-a: Pozivamo vlasti da zaštite sve novinare

Slobodna štampa je suštinski stub svakog demokratskog društva i ne može postojati kada novinari nisu u mogućnosti da iznesu istinu, navodi se u pismu

EU parlamentarci osudili Čegarov napad na novinare. CIN / Avaz

H. J. I.

1.11.2022

Evropski parlamentarci uputili su pismo Evropskog komisiji zbog napada i prijetnji šefa Uniformisane policije FBiH Zorana Čegara upućenih novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Novinari CIN-a su otkrili i da je šef Uniformisane policije FBiH optužen za prevaru u Hrvatskoj, zbog čega mu se i sudi u Dubrovniku. 

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti. 

- Mi, dolje potpisani članovi Evropskog parlamenta, najoštrije osuđujemo napade načelnika Odjeljenja uniformirane policije Federalne uprave policije Zorana Čegara na dvoje istraživačkih novinara.

Zoran Čegar je prošle sedmice prijetio novinarima bosanskohercegovačkog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), nakon što mu je prišao istraživački novinar ispred Općinskog suda u Dubrovniku, gdje mu se sudi za prevaru. Osim višestrukih psovki i vrijeđanja upućenih novinarima CIN-a, Čegar je jednoj od dvoje novinara prijetio da će joj iščupati grkljan, a sve to pred njegovim advokatom.


Faksimil pisma koje su uputili evropski parlamentarci. Avaz

Zoran Čegar, bivši ratni heroj od 1992. do 1995. godine, koji se smatra jednim od organizatora odbrane Sarajeva, pod istragom je zbog prevare u susjednoj Hrvatskoj. CIN je istraživao njegov slučaj, otkrivajući da su neke od nekretnina u vlasništvu stečene korištenjem fiktivnih ugovora i falsifikovanih dokumenata. Novinarska istraga je otkrila i da su se onima koji su odbijali da učestvuju u trgovanju koje nudi Čegar navodno prijetila policijska istraga.

Ovo nije prvi put da je Zoran Čegar koristio grube reči i prijetio novinarima, i to u toku novinarske istrage, dok su novinari CIN-a pokušavali da dobije neke komentare direktno od njega. Ono što ovoga puta čini razliku je činjenica da su gore navedene prijetnje upućene javno, pred Sudom i u prisustvu advokata Zorana Čegara.


Faksimil pisma koje su uputili evropski parlamentarci. Avaz

Nakon ovog incidenta, ministar unutrašnjih poslova jedne dvije regije koje čine Bosnu i Hercegovinu pozvao je u petak na momentalnu suspenziju Zorana Čegara sa funkcije načelnika Odjeljenja uniformirane policije Federalne uprave policije.

Pozivamo Evropsku komisiju da nam se pridruži u osudi ovog napada i pozivamo bosanske i hrvatske vlasti da zaštite sve novinare od bilo kakvog uznemiravanja ili napada. Slobodna štampa je suštinski stub svakog demokratskog društva i ne može postojati kada novinari nisu u mogućnosti da iznesu istinu - navodi se u pismu. 

Potpisnici su EU parlametarci  Ramona Strugariu, David Kasa (Casa), Dace Melbarde, Irena Joveva, Viola fon Kramon (von Cramon), Stelios Koluoglu (Kouloglou), Nikola Stefanuta (Nicolae), Majkl Simecka (Michal), Dragos Tudaroše (Tudorache), Sofi Veld (Sophie in 't Veld), Olivier Častel (Chastel), Vlad Džordže (Gheorghe), Katalin Čeh (Cseh), Roza Tun Hohestajn (Thun Hohenstein), Moriz Korner (Moritz), Fabian Keler (Fabienne Keller), Žan Kristof Otjen (Jan-Cristoph Oetjen), Abir Al-Sahlani, Ana Donat (Anna Donath), Vlad Nistor i Matjaz Nemec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.