GOSTOVAO NA RTV HB

Kardinal Vinko Puljić: Preživjeli smo Turke i komuniste pa ćemo i vas jer smo žilav narod

Kardinal je u emisiji pojasnio kako je to poručio međunarodnom dužnosniku koji mu je rekao "ili ćete se asimilirati ili nestati"

Kardinal Vinko Puljić. Printscreen / RTV HB

H. J. I.

2.11.2022

- Preživjeli smo Turke i komuniste pa ćemo i vas jer smo žilav narod – naglasio je gostujući u emisiji Kompas RTV HB kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit u miru Vrhbosanske nadbiskupije. Kardinal je u emisiji pojasnio kako je to poručio međunarodnom dužnosniku koji mu je rekao "ili ćete se asimilirati ili nestati".

Kardinal Puljić je komentirao i konstataciju novinara da "poruke dijela političkog Sarajeva koje kažu da Hrvati nemaju pravo birati ni biti birani i da mogu stati u dva željeznička vagona". 

- To je vrijeđanje. Slušam dat će nama Hrvatima prava, zašto meni davat ono što mi pripada? - pitao se kardinal Puljić te objasnio kako moraju priznati ono što je ljudima Bogom dano kao čovjeku, vjerniku i narodu.- Treba ljudski sjesti i jednakopravno se dogovoriti.

Osvrnuo se i na "prebrojavanje" o kojem je govorio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović navodeći kako mu je žao jer je time zatvorio vrata normalnom dijalogu.

- Moramo shvatiti da on i svi drugi vjerski poglavari, pravoslavni, židovski, muslimanski, moramo zajedno živjeti pod nebeskom kapom - kazao je kardinal Puljić.

Cijeli intervju pogledajte u video prilogu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.