NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Berlinski proces može osloboditi potencijale regiona i ubrzati put zapadnog Balkana ka EU

Vrijeme je da se prevaziđu unutrašnji konflikti na zapadnom Balkanu, poručio je Šolc

Šolc: Građani regiona mogu računati na Njemačku i Berlinski proces. AP

E. Ć.

3.11.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) izjavio je danas u Berlinu da su sve države zapadnog Balkana dio slobodne i demokratske Evrope i da je zajednički posao Evropske unije i regiona da evropsku budućnost koja im je obećana pretvore u stvarnost.

On je na otvaranju smita rekao kako je današnji sastanak prilika da se razgovara o mnogim izazovima sa kojima se zemlje zapadnog Balkana susreću, izrazivši uvjerenje da Berlinski proces može, ne samo da oslobodi potencijale regiona, već i da ubrza njegov puta ka EU.

Istakao je kako je vrijeme, u trenutku strašnog rata Rusije protiv Ukrajine, da se prevaziđu unutrašnji konflikti. Tri sporazuma koje će potpisati predstavnici zemalja zapadnog Balkana - o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, Šolc vidi kao važne za izgradnju i integraciju zajedničkog regionalnog tržišta, ali i olakšavanje kontakata u regionu.

Šolc je, rekavši kako se danas obećanja zapadnom Balkanu daju sa osjećajem urgencije, naglasio da građani regiona mogu računati na Njemačku i Berlinski proces.

Podsjetimo, delegaciju Bosne i Hercegovine na samitu u Berlinu predvodi Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara naše zemlje.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.