PORUKA IZ SAD

Stejt Department se oglasio: Podrška Šmitu, bonskim ovlastima i EUFOR-u u BiH

U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da se riješi dugotrajnih problema podjele vlasti i suprotstavi bilo kakvim antidejtonskim aktima, poručeno je iz Stejt Departmenta

Stejt Department: Šmit i njegov Ured zaslužuju podršku. Twitter / Armin Durgut / Pixsell

E. Ć.

4.11.2022

Sjedinjene Američke Države iskazale su punu podršku visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), bonskim ovlastima i EUFOR-u u Bosni i Hercegovini.

Stejt Department se oglasio nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno ponovo odobrilo produženje mandata EUFOR-ove misije Althea u Bosni i Hercegovini, ističući da je misija Althea i dalje ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

- Zahvaljujemo Evropskoj uniji na kontinuiranom doprinosu i vodstvu Althea-e. Sjedinjene Američke Države čestitaju građanima BiH na ostvarivanju svojih prava tokom Općih izbora 2. oktobra i ohrabruju novoizabrane lidere da što prije formiraju odgovorne vlade na državnom i entitetskom nivou. 

Građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokratije, jačanju demokratskih institucija, suzbijanju korupcije i pružanju ekonomskih prilika za sve ljude - poručili su iz Stejt Departmenta.

Iz Sjedinjenih Američkih Država je poslana poruka pune podrške visokom predstavniku Kristijanu Šmitu i korištenju Bonskih ovlasti sve dok se Agenda 5+2 ne završi i dok BiH ne bude nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

- U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da se riješi dugotrajnih problema podjele vlasti i suprotstavi bilo kakvim antidejtonskim aktima. Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku - saopćeno je iz Stejt Departmenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.