REKONSTRUKCIJA OBJEKATA

Reis Kavazović potpisao dva ugovora: Osigurali smo dio sredstava, krenuli smo s radovima

Radostan sam što će konačno biti izvršena rekonstrukcija zgrade između Gazi Husrev-begove biblioteke i Gazi Husrev-begove medrese

Sa današnjeg potpisivanja ugovora. MINA

A. O.

10.11.2022

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u Sarajevu potpisao dva ugovora koji se odnose na rekonstrukciju objekata u vlasništvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o ugovoru za izvođenje radova rekonstrukcije i dogradnje u dijelu suterena i nadogradnje stambeno-poslovnog objekta u ulici Mula Mustafe Bašeskije u Sarajevu i ugovoru za izvođenje radova rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

- Radostan sam što će konačno biti izvršena rekonstrukcija zgrade između Gazi Husrev-begove biblioteke i Gazi Husrev-begove medrese. To je jedna starija zgrada i plan je da se ona pretvori u hotelski smještaj Gazi Husrev-begovog vakufa. Nadam se da ćemo to vrlo brzo riješiti i da će Vakuf imati koristi od toga, imajući u vidu da brine o puno institucija unutar Islamske zajednice, posebno o džamiji, imaretu, ali i o učenicima, studentima“, kazao je nakon potpisivanja reisu-l-ulema Kavazović.


Prisustvovao i ambasador

Projekat koji se odnosi na objekat u ulici Mula Mustafe Bašeskije je finansijski podržala Država Katar, te je tim povodom potpisivanju današnjeg ugovora u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prisustvovao i ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan bin Ali Al-Khater.

Sredstva za projekat rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu dijelom je osigurala Islamska zajednica, a dijelom njeni članovi i drugi vakifi, kao i svršenici Medrese.


Objekat ženske medrese

- Objekat ženske medrese od izgradnje novog paviljona do danas nije imao nikakvih važnijih intervencija. Mi ćemo objekat temeljito adaptirati za potrebe učenica Medrese. Osigurali smo dio sredstava, krenuli smo s radovima i nadamo se da ćemo osigurati i drugi dio sredstava, a na opće dobro naše djece, kako bi imali bolje uvjete rada i učenja u Medresi - naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

S druge strane, spomenute ugovore je potpisao predstavnik izvođača radova - firme Neimari d.o.o. 


Podrška sanaciji

Podsjećamo, lider SBB-a Fahrudin Radončić početkom oktobra je uplatio 29.015 KM kao vid podrške sanaciji zgrade ženskog dijela Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, što je potvrdila Islamska zajednica u BiH. 

Radončić je 26. septembra posjetio reisu-l-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, kada je najavio da će uvakufiti spomenuta sredstva.

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu i reisu-l-ulema Kavazović uputili su riječi zahvale gospodinu Radončiću za ovaj vid podrške radu obrazovnih institucija Islamske zajednice, saopćeno je tad iz IZ BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.