POTVRDIO AUTOR

Kontroverzni propagandni film Borisa Malagurskog o RS prikazan u Dortmundu uz pomoć turske dijaspore?

Film negira genocid, agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu i historiju Bosne i Hercegovine, poručile su majke Srebrenice

Malagurski objavio sliku iz kluba u Dortmundu. Facebook

Piše: E. Ma.

12.11.2022

Projekcije kontroverznog propagandnog dokumentarnog filma Srbijanca Borisa Malagurskog "Republika Srpska: Borba za slobodu", koordiniranim djelovanjem pojedinaca, udruženja i dijaspore, uspjele su se spriječiti u brojnim evropskim zemljama.

No, ne i u Njemačkoj zahvaljujući, prema riječima Malagurskog, turskoj dijaspori.

-  Želio bih da se zahvalim turskoj zajednici u Dortmundu što nam je omogućila da u njenim prostorijama prikažemo film “Republika Srpska: Borba za slobodu”. Mi nikoga ne mrzimo, nijedan narod, nijednu veru, poštujemo slobodu izražavanja svih. Ali nećemo dozvoliti izvrtanje historijskih činjenica, kao ni gušenje naše slobode govora i prava da postojimo - napisao je Malagurski.


Oštre reakcije

On je naveo i da je trebalo da se ovaj film prikaže u bioskopu "CineStar".

- Ali nakon ogromnih pritisaka i prijetnji, čak i od strane njemačke stranke Zelenih, čija zvanična stranica je zlonamjerno izmišljala gadosti o filmu bez gledanja, bioskop je bio otkazao projekciju iz “političko-finansijskih razloga”. Za nas sloboda nema cijenu i premijera je ipak održana! Hvala još jednom Turcima u Dortmundu što su se pokazali kao ljudine, otvarajući vrata za film koji govori i o osmanskoj okupaciji na Balkanu, te naučili Nijemce lekciju o hrabrosti, evropskim vrijednostima i toleranciji prema drugačijem mišljenju - naveo je Malagurski na društvenim mrežama.

Uslijedile su oštre reakcije, prije svega iz BiH. Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, rekao je da je šokiran informacijom da je upravo turska dijaspora dozvolila da se prikaže film.


Zabrana prikazivanja

Majke Srebrenice osudile su ovaj film i tražile da se njegovo prikazivanje zabrani.

- Film negira genocid, agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu i historiju Bosne i Hercegovine s namjerom da pruži dodatnu snagu negatorima genocida u Srebrenici – onima koji su činili zločine protiv čovječnosti i genocid, onima koji slave te zločince i podržavaju njihove izvršioce - poručile su Majke Srebrenice.

Također, i Međunarodni ekspertski tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) pokrenuo je skoro peticiju za zaustavljanje prikazivanja filma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.