STRUČNJAK ZA SIGURNOST

Safet Mušić za "Avaz": Najvjerovatnije slijede udari po položajima PKK u Siriji

Turska ima ogromno iskustvo u borbi protiv terorizma i, prema informacijama iz sigurnosnih i policijskih agencija ove države, oni u toku godine osujete na stotine terorističkih napada

Mušić: Turska će žestoko i vrlo brzo odgovoriti na ovaj teroristički napad. Avaz / AP

Piše: A. Bajramović

14.11.2022

Teroristički napad u Istanbulu, osim ubijanja civila, imao je za cilj izazivanje straha i panike, s jasnom političkom porukom turskim vlastima da je njihova država i dalje meta.

Ovo je za "Avaz" izjavio stručnjak za sigurnost Safet Mušić, komentirajući napad na popularnom šetalištu Istiklal u kojem je jučer ubijeno šest, a ranjena 81 osoba. Mušić navodi da su ispunjeni svi elementi terorizma sadržani u ovom užasnom činu.

Ogromno iskustvo

- Odabir lokacije za izvođenje napada u centru Istanbula je takođe pokazatelj da je namjera planera i izvršioca bila da napad izazove pažnju svjetske javnosti, kako bi Istanbul i Turska bili označeni kao nesigurna mjesta, čime se pravi indirektna šteta turskom turizmu i ugledu - dodaje Mušić.

Turske vlasti danas su saopćile da su počinitelji napada uhapšeni, te da su otkriveni i nalogodavci iz Radničke partije Kurdistana.

- Turska ima ogromno iskustvo u borbi protiv terorizma i, prema informacijama iz sigurnosnih i policijskih agencija ove države, oni u toku godine osujete na stotine terorističkih napada. Istovremeno turska vojska je uključena u antiterorističke operacije unutar turske teritorije, ali i na teritoriji Sirije, dok se obavještajne operacije provode i na drugim prostorima. Treba imati na umu činjenicu da se u Turskoj nalazi i NATO centar izvrsnosti za borbu protiv terorizma, tako da Turska koristi ta znanja, ali i dijeli vlastita iskustva iz borbe protiv terorizma sa NATO partnerima - ističe Mušić.

Brz i žestok odgovor

On očekuje da će Turska, kao i svaki put do sada, žestoko i vrlo brzo odgovoriti na ovaj teroristički napad.

- Pošto je za napad optužena PKK, najvjerovatnije će uslijediti udari po položajima ili bazama vojnog krila Radničke partije Kurdistana (PKK)i drugih kurdskih oružanih grupa u Siriji. Bit će pojačane i kontraobavještajne mjere, kao i preventivne istrage i privođenja članova ili simpatizera PKK u unutrašnjosti Turske. Moramo znati da je PKK u Turskoj proglašena za terorističku organizaciju, a to su uradile i SAD i Njemačka, kao i neke druge države - kaže Mušić.

Na daljnja geopolitička kretanja, zaključuje naš sagovornik, mogla bi utjecati činjenica da je ulazak Švedske i Finske u NATO uvjetovala izručenjem pojedinih članova PKK, pa sada ne isključuje mogućnost postavljanja i dodatnih uvjeta, te odgađanja nastavka razgovora na ovu temu.

- Generalno, cijenim da će ovaj teroristički napad ponovo prouzrokovati antiterorističke mjere u svijetu. Nisu isključeni ni medijski spinovi i stigmatizacija određenih grupa koje mogu biti povezivane sa terorizmom, iako se nikako ne smije generalizovati bilo čija krivnja i odgovornost - kaže stručnjak za sigurnost Safet Mušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.